OPET LAŽNJAK?

Anonymous zaprijetio Facebooku. Ili ipak nije?

24.01.2012 u 10:19

Bionic
Reading

Na YouTubeu se pojavio video u kojem se poziva na rušenje društvene mreže 28. siječnja. Kolektiv Anonymous demantirao je da stoji iza te prijetnje

U videu postavljenom na YouTube nepoznat netko tvrdi kako predstavlja haktivističku skupinu Anonymous i kako je moguće srušiti najveću svjetsku društvenu mrežu, iako ima bar 60 tisuća poslužitelja.

'Počeo je rat online između Anonymousa, naroda i vlade Sjedinjenih Država', kaže narator u videu. Ratuje se, naravno, zbog SOPA-e, PIPA-e i drugih prijetnji pravima na internetu.

Kako bi se srušilo Facebook, autor videa poziva sve koji razumiju i podržavaju Anonymousovu poziciju na sudjelovanje u prosvjedu online, nastavku započetog napadima prošlog tjedna na siteove CBS-a, Warner Brothersa i FBI-ja. Tko se želi priključiti udaru na Facebook, može skinuti za to predviđeni program.

Napad, kaže dalje narator, mora biti vremenski usklađen, pa je odabran i trenutak kad će to biti učinjeno - u subotu, 28. siječnja, u podne.

'Sudbina interneta je u pitanju. Ne bojte se, ne mogu vas nikako uhvatiti. Ne mogu suzbiti tako veliku skupinu.'

Čini se kako korisnički račun na YouTubeu povezan s ovom prijetnjom ima neke veze s haktivističkom skupinom za koju tvrdi da je predstavlja. Putem njega objavljeno je dosad više videa Anonymousa.

Nedavno je na istom servisu objavljen video u kojem se tvrdilo kako će Facebook biti srušen 5. studenog 2011. To se nije dogodilo.

Pomalo je nejasno zašto je odabran samo Facebook. Kompanija Marka Zuckerberga je među protivnicima spornih zakonskih prijedloga, iako se nije naročito angažirala u borbi protiv njih, barem ne javno. U videu ju, bez dodatnih objašnjenja, svrstavaju na stranu vlasti.

Vlasnik korisničkog računa AnonOps na Twitteru zanijekao je da se Anonymous sprema napasti Facebook te optužio masovne medije za laganje.

U Facebooku kažu da su spremni za bilo čiji napad, pa tako i Anonymousov, piše CNET

Je li doista moguće srušiti Facebook? Hoće li Anonymous doista to i učiniti? Do subote će sigurno biti puno rasprave na tu temu.

Pogledajte video u kojem se prijeti Facebooku: