Tehnologija ODBACIO OPTUŽBE

Osnivač Megauploada ostaje u pritvoru

Novozelandski sud donio je u ponedjeljak odluku o zadržavanju u pritvoru Kima Dotcoma, osnivača internetske stranice za razmjenu video i audio materijala Megaupload, a on je odbacio optužbe o internetskom piratstvu i pranju novca i rekao je da vlasti pokušavaju stvoriti najcrnju sliku o njemu

Tužiteljica Anne Toohey je na ročištu za određivanje jamčevine izjavila da bi Kim Dotcom, njemački državljanin poznat i kao Kim Schmitz, mogao pobjeći jer se vjeruje da ima pristup novcu kao i zbog njegovih više identiteta i ranijeg bježanja.

Sudac je izjavio da je zahtjev za jamčevinom previše složen da bi odmah o njemu odlučio i rekao je da će donijeti pisanu odluku najkasnije do srijede.

Američki FBI u petak je zatvorio jednu od najpopularnijih internetskih stranica za razmjenu video i audio materijala Megaupload, a njezin osnivač i još nekoliko menadžera optuženi za širenje ilegalnog 'skidanja' filmova, glazbe i ostalih sadržaja. SAD traži izručenje Dotcoma.

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv stranice Megaupload.com jer je vlasnicima izdavačkih prava navodno nanijela štetu od 500 milijuna dolara.

Optužnica je podignuta dan nakon što su zatvorene stranice poput Wikipedije i Craigslista, u znak prosvjeda protiv prijedloga dvaju novih američkih zakona protiv internetskog piratstva.

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da su Dotcom (37) i još tri zaposlenika tvrtke uhićena u četvrtak na Novom Zelandu po nalogu američkih vlasti. Još trojica optuženih su na slobodi.

Prije zatvaranja, Megaupload je objavio izjavu u kojoj tvrdi da su optužbe za kršenje izdavačkih prava 'groteskno napuhane'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još