SOPA ODGOĐENA

Američki kongres odustao od kontroverznog zakona

23.01.2012 u 09:27

Bionic
Reading

Američki Kongres odgodio je u petak na neodređeno vrijeme glasanje o prijedlozima novih zakona protiv internetskog piratstva, dva dana nakon što su velike internetske kompanije, uključujući Wikipediju i Google, organizirale online prosvjed zatvarajući pristup dijelu svojih stranica, javile su agencije

'Odlučio sam odgoditi izglasavanje prijedloga zakona o zaštiti autorskih prava (PIPA)', rekao je u petak čelnik demokratske većine u Senatu Harry Reid.

Senatsko glasanje o tzv. PIPA zakonu bilo je zakazano za 24. siječnja.

Reid je u priopćenju istaknuo kako 'nema razloga da se ne riješe legitimni problemi vezani uz prijedlog tog zakona'.

'Falsificiranje i piratstvo skupo stoje američko gospodarstvo i odnose milijarde dolara i tisuće radnih mjesta svake godine', rekao je Reid, dodajući kako Kongres mora "djelovati kako bi se prekinule nedopuštene metode'.

Senatski čelnik je kazao kako se nastoji pronaći ravnoteža između zaštite intelektualnog vlasništva i zadržavanja otvorenosti i inovacija na internetu, te se on nada 'kompromisu tijekom sljedećih tjedana'.

Lamar Smith, republikanski predsjednik Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa, slijedio je primjer Reida rekavši da će njegov odbor odgoditi raspravu o sličnom prijedlogu nazvanom Zakon o zaustavljanju piratstva - SOPA, dok se ne postigne širi sporazum o zakonu.

'Jasno da moramo preispitati pristup kako bi najbolje riješili problem stranih kradljivaca koji kradu i prodaju američke izume i proizvode', rekao je Smith u priopćenju.