OSVETA ZBOG MEGAUPLOADA

Hakeri napali stranice FBI-ja!

20.01.2012 u 08:30

Bionic
Reading

Američka vlada zatvorila je popularni site za pohranu i dijeljenje videa Megaupload. Tisuće hakera okupljenih u skupinu Anonymous uzvratilo je žestokim napadom na niz stranica u vlasništvu vlade i velikih izdavačkih kuća

Ako ste zbog duljeg razdoblja tišine posumnjali da se haktivistička skupina Anonymous primirila, prevarili ste se. Na udaru razmjera i žestine kakve skoro nismo imali prilike vidjeti našli su se siteovi američkog državnog odvjetništva, Patentnog ureda, RIAA-e, MPAA-e, Universal Musica, EMI-ja i drugih, piše Gizmodo.

Napad - gotovo sigurno izveden na brzinu pripremljenim napadom DDoS - učinio ih je potpuno nedostupnim, a hakeri su se pohvalili uspjehom na Twitteru.


Kombinacija protivljenja SOPA-i - kojoj se ljuto opiru od samog početka - i naglog gašenja Megauploada dovela je do točke ključanja. Stotine i stotine haktivističkih operativaca uključile su se u akciju, razmjenjujući informacije o idućem siteu koji će biti srušen.

S njihove točke gledišta, do pada Megauploada došlo je zbog zadovoljavanja interesa američke vlade i medija. Stoga savezne vlasti i praktično bilo koja tvrtka koja proizvodi filmove, glazbu ili televizijski program trebaju platiti ceh.

Američka je vlada, piše Reuters, zatvorila Megaupload.com zbog optužbi vezanih uz masovno kršenje autorskih prava. Njegov osnivač Kim Dotcom (poznat i kao Kim Schmitz) i još tri direktora uhićeni su na Novom Zelandu, na zahtjev Amerikanaca. Pritom su zaplijenili milijune dolara vrijednu imovinu.

Skupinu Mega Conspiracy, kako ih se naziva u optužnici, smatraju odgovornom za uskraćivanje više od 500 milijuna dolara (2,7 milijardi kuna) vlasnicima autorskih prava te protupravno stjecanje 175 milijuna dolara (oko 970 milijuna kuna) zahvaljujući neovlaštenom korištenju istih. Uz navedeno, tu su i optužbe za pranje novca i iznudu.

Te procjene štete američki dužnosnici smatraju skromnima i očekuju da će se do kraja procesa povećati. Dokažu li im krivnju, Kim Dotcom i društvo mogli bi dobiti i zatvorsku kaznu dulju od 20 godina.

Iako američko državno odvjetništvo tvrdi da uhićenja i gašenje nisu povezani s time, ne treba smetnuti s uma da je do njih došlo usporedno s intenziviranjem debate o zakonima koji bi drakonski pooštrili borbu protiv piratstva online, do mjere u kojoj bi ugrozila slobodu govora i samog interneta.

Megaupload je registriran u Hong Kongu. Diči se sa 150 milijuna registriranih korisnika i 50 milijuna posjetitelja dnevno. Po nekim procjenama, to je 13. najposjećeniji site na internetu.