SOPA/PIPA

Wikipedia ponovno dostupna nakon prosvjeda

19.01.2012 u 09:05

Bionic
Reading

Internetska enciklopedija Wikipedia u četvrtak je ponovno dostupna korisnicima pošto je tijekom protekla 24 sata, zajedno s još oko 7000 drugih internetskih stranica, bila zatvorena u znak prosvjeda protiv prijedloga dvaju novih američkih zakona protiv internetskog piratstva

U akciji bez presedana osim Wikipedije sudjelovali su između ostalih i Google, Mozilla, Reddit, WordPRess, TwitPic, Cheezburger, BoingBoing i Minecraft, prosvjedujući protiv prijedloga zakona 'Stop Online Piracy Act' (SOPA), podnesena američkom Kongresu, te 'Protect IP Act' (PIPA) koji se trenutačno razmatra u Senatu.

Ti zakoni imaju podršku Hollywooda, glazbene industrije i Američke trgovinske komore, a namijenjeni su prije svega sprečavanju piratizacije američkih proizvoda izvan zemlje.

U prosincu je nekoliko pionira interneta, poput eBaya, Googlea, Twittera, Yahooa! i Wikipedije, objavilo zajedničko otvoreno pismo u kojemu prosvjeduju protiv zakona. Po njihovu mišljenju, prijedlozi koji se razmatraju omogućili bi američkoj vladi da 'cenzurira internet služeći se postupcima koji su slični onima kojima se služe Kina, Malezija i Iran'.

Najsporniji dio zakona jest onaj koji će saveznim vlastima omogućiti da na crnu listu stave stranice koje navodno distribuiraju piratske sadržaje. To bi, zapravo, svim američkim korisnicima onemogućilo pristup dobrom dijelu interneta.

Tijekom 24-satna prosvjeda neke su web stranice posve zacrnile svoje stranice, dok su se druge pozornost na to pitanje odlučile skrenuti na manje dramatične načine.

Stranice Wikipedije na engleskome bile su potpuno nedostupne a na njima se mogla pročitati poruka da bi novi zakoni 'mogli fatalno ugroziti slobodu i otvorenost interneta', dok se na početnoj stranici Googlea nalazila poruka: 'Poručite Kongresu: Molimo Vas nemojte cenzurirati web!'.