Tehnologija SNAGA INTERNETA

Korisnici natjerali Amazon da vrati gay naslove

  • Autor: B. R.
  • 14.4.2009 11:52:15
  • 14.4.2009 10:34:01

Tijekom proteklog vikenda i jučerašnjeg dana online dućan Amazon potiho je s lista najprodavanijih knjiga i DVD-a uklonio brojne naslove. Kako izvještavaju brojni mediji, najveći dio uklonjenih knjiga vezan je uz homoseksualnu tematiku

Sada iz Amazona dolazi demanti cijele stvari, tj. objašnjenje da je u sustavu ovog online dućana došlo do pogreške koja je uzrokovala uklanjanje određenog dijela naslova.

Prilažemo dio službene obavijesti iz tabora internetskog diva:

U medijima je pogrešno preneseno  da je problem vezan isključivo uz gay i lezbijske naslove. Ova je greška zapravo utjecala na čak 57.310 knjiga iz različitih kategorija poput Zdravlja, Uma i tijela, Reproduktivne i seksualne medicine te Erotike. Jednako tako, problemom su pogođeni svi naši servisi, a ne samo onaj u SAD-u. Sistemska greška dovela je do toga da se određene knjige i DVD naslovi ne prikazuju na listama najprodavanijih, a do njih nije bilo moguće doći ni preko ugrađene tražilice.

Na Amazonovu žalost, stvari nisu baš takve kakvima ih predstavljaju jer brojni autori čija su djela vezana uz homoseksualnu tematiku navode da su upravo njihovi naslovi te ostali gay naslovi jedino što je nestalo s Amazonovih lista najprodavanijih proizvoda.

Čim je u subotu ovaj potez Amazona primijećen, društvene mreže poput Facebooka te servisi poput Twittera naprosto su zakuhali kad su korisnici počeli prosvjedovati. Sve je prvo dovelo do jedne objave internetskog dućana u kojoj je navedeno da Amazon ima pravo cenzurirati materijale 'za odrasle' ako to želi.

Amazon, naravno, ima pravo učiniti što god želi sa svojim servisom i iz bilo kojeg razloga, no da bi bilo koji korisnik mogao bilo što kupiti na Amazonu, mora biti stariji od 18 godina, tako da takav potez baš i nema smisla. Upravo ovim argumentom poslužili su se nezadovoljni korisnici koji su pokrenuli lavinu nezadovoljstva protiv Amazona.

Štoviše, otvoreno su pozivali na bojkot ovog online dućana, što je u konačnici dovelo do vraćanja izmjena na staro te ranije priložene objave u kojoj Amazon navodi da je ovdje bila riječ o grešci u sustavu.

www.amazon.com
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još