NISU NAUČILI LEKCIJU

Googleu prijeti istraga zbog servisa Google+

13.01.2012 u 11:38

Bionic
Reading

Organizacija zbog koje se Google već morao nagoditi s regulatorom zatražila je istragu zbog vezivanja društvene mreže uz rezultate pretrage

The Electronic Privacy Information Center (EPIC) zatražio je od američkih regulatora istragu o tome krši li Google sa svojom novom opcijom Search Plus savezne zakone protiv trustova i postaje li prijetnja privatnosti svojih korisnika.

Za EPIC je to svojevrsni deja vu. Već su se žalili regulatorima na postupke diva iz Mountain Viewa zbog društvene mreže Buzz, optuživši ga za nepoštenu i zavaravajuću poslovnu praksu.

Federal Trade Comission je proveo tada istragu i složio se, piše CNET. Google je tijekom ožujka prošle godine uspio ishoditi nagodbu, po kojoj se obvezao na opsežan program zaštite privatnosti i neovisne provjere tijekom idućih 20 godina, kao i da će pitati korisnike za dozvolu kad god uvodi promjene koje traže dijeljenje određenih vrsta informacija.

Način na koji su ubacili Google+ u rezultate pretrage kršenje je tog sporazuma, smatraju u EPIC-u. Za uključivanje rezultata pretraga vezanih uz tu društvenu mrežu trebaju tražiti dozvolu korisnika, odnosno omogućiti im da ih isključe ako im se to ne sviđa.

U Googleu i dalje tvrde da im je cilj pružiti najrelevantnije rezultate. Smatraju da nova usluga ne utječe na to tko ima pristup sadržaju, već samo pomaže ljudima u ponovnom otkrivanju informacija kojima već imaju pristup. Pritom su se posebno pobrinuli, kažu, kako bi se zaštitila sigurnost korisnika te omogućila transparentnost i kontrola.

Nadležno američko regulatorno tijelo i Senat već istražuju pritužbe na račun Googlea u kojima se tvrdi da koristi rezultate pretrage na svojoj tražilici kako bi nepošteno promovirao vlastite usluge.

Podsjetimo, Google je novu personaliziranu pretragu pokrenuo 10. siječnja. Automatski uključuje komentare i fotografije iz korisnikovih mreža Google+ i Picasa, osim ako korisnik ne isključi tu opciju.

Protiv takve prakse pobunili su se mnogi, a među najglasnijima je bio Twitter. Nezadovoljnici tvrde da Google time daje povlašten položaj svojim servisima u rezultatima pretrage, na račun relevantnijeg sadržaja.