GNJEVNI KUPCI

Zasuli Apple jajima zbog iPhonea

13.01.2012 u 10:12

Bionic
Reading

Stotine ljutitih klijenata zasule su jajima i psovkama glavnu Appleovu trgovinu u Pekingu nakon što je lansiranje iPhonea 4S odgođeno

U Appleu su se, piše Washington Post, na odgodu odlučili zato što se ispred dućana u petak rano ujutro okupila gomila ljudi, velika čak i za njihove pojmove.

Bili su, kažu, zabrinuti za sigurnost kupaca i svojih zaposlenika te dodali da je do zadnje inačice njihovog pametnog telefona moguće doći putem prodaje online i u dućanima lokalnog telekom operatora i partnera.

Kupci su se počeli okupljati u četvrtak popodne pred trgovinom u pekinškom kvartu Sanlitun. Tijekom noći ih se, prema procjenama, skupilo i do dvije tisuće, no mnogi su otišli kućama nakon objave o odgodi prodaje. Ostalo je 350 najupornijih.

Među kupcima su se našli i profesionalni čekači u redu, unajmljeni kako bi kupili iPhone i poslije ih prodavali jabukoljupcima diljem te mnogoljudne zemlje po većoj cijeni. Čekanje u redu plaća se oko 15 dolara (nešto više od 80 kuna).

Kad vrata trgovine nisu bila otvorena u sedam ujutro, gomila je proključala. Poletjela su jaja i gnjevni uzvici na račun zaposlenika.

Netko je megafonom objavio kako je početak prodaje odgođen. Zaposlenici su izvjesili natpis na kojem je pisalo da je iPhone rasprodan. Policija je zapovjedila okupljenima da se raziđu i zapriječila pristup trgovini žutom vrpcom.

iPhone 4S do daljnjeg neće biti dostupan u Appleovim trgovinama u Pekingu i Šangaju. U preostalim Appleovim trgovinama u Kini nije bilo incidenata, a mobitel je brzo rasprodan, objavila je ta tvrtka.

Kina je Appleovo najbrže rastuće tržište i područje na kojem vidi ogromne poslovne prilike. Kvartalne prodaje rasle su gotovo četiri puta u odnosu na prethodnu godinu i činile su šestinu prodajnih rezultata te tvrtke na globalnoj razini.

Iako se iPhone proizvodi u Kini i vrlo je popularan, novi modeli obično premijeru najprije imaju u drugim zemljama. To potiče bujanje sivog tržišta i krijumčarenje uređaja iz Hong Konga i drugih zemalja.

Ista trgovina u Sanlitunu lani je bila zatvorena na nekoliko sati nakon što je došlo do sukoba jednog od zaposlenika i kupca tijekom lansiranja iPhonea 4.

Pogledajte video: