HACKATHON!

Studenti u pohodu na svjetsko tržište mobilnog softvera

11.01.2012 u 15:02

Bionic
Reading

Microsoft Hrvatska objasnit će kako programirati i razvijati aplikacije za Windows Phone 7, platformu namijenjenu pametnim telefonima

Microsoft Hrvatska, u sklopu natjecanja Windows Phone 7 App Challenge, organizira dvodnevno događanje 'WP7 Hackathon', tijekom kojeg će studenti naučiti programirati aplikacije za platformu Windows Phone 7.

Tijekom 'Hackathona' moći će čuti što i kako razvijati za Windows Phone uređaje te razviti aplikaciju i objaviti ju na internetskoj trgovini Windows Phone Marketplace.

Domaćin 'Hackathona' u Osijeku bit će Elektrotehnički fakultet Osijek 16. i 17. siječnja, a 18. i 19. siječnja događaji će biti održani u uredu Microsofta Hrvatska za sve studente na području grada Zagreba. Studente će u Splitu ugostiti Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, 26. i 27. ovog mjeseca.

'Dvodnevni 'WP7 Hackathon' prilika je za studente koji se bave razvojem softvera za pametne telefone, kao i za entuzijaste koji nisu nužno programeri, da nauče programirati aplikacije za Windows Phone 7.

Doznat će kako iskoristiti sve napredne mogućnosti korisničkog sučelja Metro i aktivnih aplikacija na glavnom zaslonu, prednosti mobilne inačice preglednika Internet Explorer 9, kako objediniti aplikacije i usluge te iskoristiti mogućnosti jednostavnog povezivanja, komunikacije i razmjene sadržaja korištenjem online servisa', rekao je Marko Sever, voditelj akademskih programa Microsofta Hrvatska.

Edukacije i natjecanja će se, osim u Hrvatskoj, održati i u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Cipru, Estoniji, Kazahstanu, Latviji, Litvi, te Malti i Srbiji. Prijaviti se mogu studenti koji se bave razvojem softvera, ali i ljubitelji platforme Windows Phone 7, koji za prijavu trebaju predočiti aplikacijski razvojni paket u XAP formatu ili objavljenu aplikaciju na WP7 Marketplace.

Čak 20 posto svih aplikacija (a trenutno ih je objavljeno više od 50.000) na Windows Phone Marketplaceu isprogramirali su studenti.

'Ovakva natjecanja odlična su prilika studentima da rade na konkretnim projektima. Ne samo da mogu steći vrlo vrijedno iskustvo, već i na temelju rezultata mogu pronaći kakav honoraran ili čak stalan posao. Posebno mi je drago da je osim samog natjecanja osigurana i edukacija za studente, što će im pomoći da naprave prve korake i obrate pažnju na važne stvari.

Mobilni razvoj je, naime, u mnogočemu specifičan, a razvoj za Windows Phone donosi svoje posebnosti, posebno po pitanju naizgled jednostavnog, no zapravo vrlo razrađenog korisničkog sučelja', naglasio je Domagoj Pavlešić iz tvrtke dizzy.hr, Microsoftov MVP i voditelj radionica na ovogodišnjem 'Hackathonu'.

Studenti se za natjecanje natjecanje WP7 App Challenge mogu prijaviti na adresi www.wp7appcomp.com. Više informacija o razvojnim alatima za platformu Windows Phone 7 dostupno je na stranicama create.msdn.com te na društvenim mrežama Facebook i Twitter