IZRAVNO IZ LAS VEGASA

Ultraprijenosnici vladaju CES-om

Bionic
Reading

Kao što je lani bila prava pomama za tabletima, ove godine mnogi proizvođači predstavljaju svoje ultraprijenosnike, natječući se koji će biti tanji i funkcionalniji

I ove godine obaraju se rekordi u broju izlagača i posjetitelja, čime se očito želi dati do znanja da je doba krize za ovu industriju samo povijesna činjenica i da IT može ponuditi definirane pravce razvoja, bez obzira na aktualnu svakidašnju jadikovku na svim meridijanima.

Da je tomu tako, dokaz su konferencije za medije i razne prezentacije održane dan uoči otvaranja sajma. Tako se, kao jedan od ključnih govornika, u hotelu Venetian pojavio Steve Ballmer, čelnik Microsofta, koji je naglasio prednosti recentnih proizvoda softverskog diva kao što su operativni sustavi Windows Phone i Windows 8, a isto tako predstavio je i Kinect za PC i Lumiju.

Lumia je Nokijina serija uređaja brendirana za američko tržište, među kojima se izdvaja model Nokia Lumia 900. Vizualno, posrijedi je brat blizanac Nokije N9, no za razliku od njega, riječ je o prvom Nokijinom uređaju s operativnim sustavom Windows Phone.

Razlikuje se još i po LTE opremljenosti, tako da je Nokia u suradnji s Microsoftom na ovom sajmu jasno pokazala da se želi vratiti u igru u kojoj caruju iOS i Android.

Samsung nije predstavio nove mobilne uređaje (osim Galaxy Notea, koji je premijeru imao na prošlogodišnjem sajmu IFA), no zato je iskoristio CES da najavi skora tržišna lansiranja mnogih drugih uređaja iz raznih područja, uključujući bijelu tehniku.

Tako je najavljen prvi 55-inčni Super OLED televizor te top LED model ES8000 s dvojezgrenim procesorom. Predstavljen je i kamkorder WB850F koji ima Wi-Fi povezivost, slijedeći tako uspjeh linije Wi-Fi fotoaparata.

Kao i mnogi drugi izlagači na sajmu, i Samsung je predstavio svoje ultrabookove, odnosno prijenosnike iz serije 9 koja je za 21 posto tanja od prethodnika te seriju 5 ULTRA.

Ipak, u prezentaciji prijenosnika najviše je pokazao Lenovo. Novi top model zove se Yoga i riječ je o uređaju koji ponovo otkriva originalne prednosti tableta iz doba kad su se ti uređaji pojavili.

Yoga, naima, ima tipkovnicu koja se preklapa za 360 stupnjeva, a cijeli uređaj je iznimno tanak. Tom linijom kreću se i novi ultraprijenosnici IdeaPad U310 i U410 sa 64 GB SSD driveovima.

Pogledajte hands-on video:

Predstavljen je i prvi hibridni laptop ThinkPad X1 Hybrid koji spaja performanse svog popularnog prethodnika s dvostruko duljim trajanjem baterije, do 10 sati, zahvaljujući Instant Media Modeu koji pokreće drugi procesor i operativni sustav. Predstavljen je i prvi ultrabook za poslovne korisnike ThinkPad T430u. Inače, novitete je na press konferenciji predstavio predsjednik Uprave Lenova Yang Yuanquing.

Među raznim prezentacijama uoči samoga sajma izdvojio bih još onu startup tvrtke Frequency iz Hollywooda, koja je kreirala svojevrstan videoagregator, softver koji omogućuje korisnicima izradu vlastitih kanala koji će automatski biti punjeni videozapisima iz raznih izvora, od YouTubea preko Facebooka do lokalnih siteova s videozapisima.

Također, pažnju je izazvala tvrtka House of Marley koju vodi jedan od sinova velikoga Boba Marleyja, a proizvodi izvrsno dizajnirale slušalice i stereo dockove za iPhone i iPode. Izdvojila se još i tvrtka Kingston, koja je predstavila zanimljivu dodatnu memoriju za mobilne uređaje koja širi njihov kapacitet pomoću Wi-Fi povezivosti.