DOŠAO IZ PAYPALA

Yahoo ima novog šefa

05.01.2012 u 10:14

Bionic
Reading

Scott Thompson, donedavno prvi čovjek PayPala, preuzet će posrnulog internetskog diva i povesti ga u borbu s Googleom i Facebookom

Thompson će idućeg ponedjeljka na tom mjestu naslijediti Carol Bartz, koja nije uspjela zaokrenuti poslovanje prema pozitivnom saldu. Dobio je petogodišnji mandat.

Kompanija je tako dobila glavnog direktora nakon više od četiri mjeseca vakuuma i strateškog vrludanja. Kako i kojim putem dalje? To su pitanja na koja će Thompson morati ponuditi odgovore, i to uskoro.

Prodaja manjinskog udjela u tvrtci ili tvrtke u cjelini sad se čini manje vjerojatnom, piše Wall Street Journal, iako nije posve isključena. Yahoo će, također, vjerojatno ostati izlistan na burzi.

Ipak, ostaje otvoreno pitanje što s udjelima u azijskim internetskim tvrtkama, poput Alibabe i Yahooa Japan, čija se vrijednost procjenjuje na 17 milijardi dolara (oko 93,5 milijardi kuna). Čini se da njihova razmjena za drugu imovinu nije skinuta s dnevnog reda. No pitanje je tko će se pojaviti kao kupac.

Bilo kako bilo, Thompson će imati veliku ulogu u donošenju tih strateških odluka.

Ipak, prioritet će biti zaokret u online oglašavanju, što je tvrtci osnovna djelatnost. Izazovi su veliki - treba se nositi s Googleom i Facebookom. Udio koji Yahoo drži u 12,3 milijarde dolara (67,65 milijardi kuna) vrijednom tržištu online oglašavanja lani je iznosio 13,1 posto. što je 1,3 posto manje nego godinu prije. Zadnjih nekoliko godina ostvaruje oko šest milijardi dolara (oko 33 milijarde kuna) prihoda godišnje.

Novi CEO najavio je povratak inovaciji i disruptivnim konceptima. Pronaći će svoj tim direktora i iskoristiti velike resurse koje Yahoo ima na raspolaganju za razvoj novih servisa i akviziciju postojećih, ako odgovaraju potrebama tvrtke.

Thompson je u PayPal došao 2005. godine, gdje je preuzeo mjesto šefa IT-a. Potom je postao višim dopredsjednikom, da bi 2008. postao i predsjednikom tvrtke. Prije toga je radio na sličnim poslovima u tvrtci Inovant (u vlasništvu kartičarskog diva Vise) te kao šef informatike u tvrtci Barclays Global Investors. Ima malo iskustva s oglašavanjem.