POČEO JE LOV

Potraga za piratima po hrvatskim forumima

04.01.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Institut hrvatske glazbe, uz pomoć Googlea Hrvatska, uklonio je 294 stranice i više od 1.700 linkova na piratizirana domaća izdanja

Odjel za legalnost digitalne glazbe Instituta hrvatske glazbe tijekom prosinca 2011. nadgledao je najposjećenije svjetske i hrvatske stranice za nelegalnu razmjenu sadržaja i od njihovih vlasnika tražio uklanjanje linkova na oko 20 piratiziranih novijih albuma domaće produkcije.

Popis albuma uključuje izvođače različitih žanrova. Primjerice, tu su TBF, Connect, Dječaci, Hladno pivo, Goran Bare i Majke, The Bambi Molesters, Nina Badrić, Massimo, Oliver i Hauser, Radio Luksemburg, Viktorija Novosel, B.B. Kong...

Kako bi stao piratima na kraj, IHG se za pomoć obratio hrvatskom ogranku Googlea, koji je na njihov zahtjev trajno s tražilice uklonio 294 stranice s direktnim linkovima na piratizirane albume hrvatskih glazbenika.

Uklonjene stranice više se neće pojavljivati u rezultatima pretraživanja. Suradnja s Googleom, najavljuju u IHG, bit će nastavljena, pa možete očekivati da će svaki mjesec biti uklonjeno sve više takvih stranica.

Linkovi uklanjani bez pitanja


Najveći broj zahtjeva poslan je raznim stranicama za razmjenu sadržaja. Broj linkova na albume domaćih izvođača na njima je ogroman, tvrde u IHG, i jasno govori o velikom zanimanju za hrvatsku glazbu različitih žanrova.

Tijekom prosinca 2011. na zahtjev IHG-a linkovi na dvadesetak albuma u izdanju domaćih diskografa uklonjeni su više od 1.700 puta.

Vlasnici većine stranica odmah je po zahtjevu, bez protupitanja, uklonila nezakoniti sadržaj. To u IHG tumače svjesnošću vlasnika stranica da je i dijeljene zaštićenog sadržaja koji je intelektualno vlasništvo nezakonita aktivnost koja ide direktno na štetu glazbenika i ostalih vlasnika sadržaja.

Broj uklonjenih linkova, i za ovako mali broj glazbenih albuma, smatraju dokazom ogromnih razmjera štete koju domaća glazbena industrija trpi od internet piratstva.

Pirati nisu izbirljivi


Od dvadesetak albuma dosad uključenih u pregled, piratima su trenutno najzanimljiviji ovi:

Nina Badrić 'NeBo'
Massimo 'Dodirni me slučajno'
TBF 'Nostalgično Fantastično'
Hladno pivo 'Svijet glamura'
Goran Bare i Majke 'Teške boje'
Dječaci 'Istina'
Oliver i Hauser 'Noć nek' tiho svira'
Zoran Predin i Matija Dedić 'Tragovi u sjeti'
Connect '3jumf'
Radio Luksemburg 'Radio Luksemburg u boji'
Klapa Kampanel 'Aj ća volim te'
General Woo 'Verbalni delikt'
B.B.Kong 'Ovo je revolucija'
Marko Tolja 'Božić u kazalištu'
The Bambi Molesters 'A Night In Zagreb...'

Nemoguće je procijeniti broj izvršenih downloada navedenih albuma prije ukidanja linkova na njih jer ti podaci često nisu navedeni. Ipak, iz same količine linkova jasno je da poznatija glazbena imena različitih žanrova trpe i veću izravnu štetu.

Međutim, šteta je velika i za nove izvođače, koji se tek pokušavaju probiti. Besplatno preuzimanje albuma na samo 10 različitih adresa može presudno umanjiti legalnu prodaju njihova CD-a (ili legalan download MP3 albuma) i tako onemogućiti snimanje sljedećeg albuma i nastavak rada, unatoč tome što je njihova glazba prepoznata i cijenjena.

U IHG-u napominju da su svi spomenuti albumi dostupni u prodavaonicama ploča i CD-a ili u web trgovinama. Legalan download domaćeg MP3 albuma u prosjeku košta 50 kn, a nijedan CD s popisa nije skuplji od 99 kuna (većina ih je osjetno jeftinija).

Odjel za legalnost digitalne glazbe na dnevnoj bazi nadopunjava popis albuma hrvatskih glazbenika čije se piratske kopije razmjenjuju na internetu. Isto vrijedi i za popis stranica na kojima se razmjenjuju piratizirani sadržaji.