ILI-ILI-ILI

Samo tri posla za IT stručnjake budućnosti

03.01.2012 u 15:49

Bionic
Reading

Sva sadašnja šarolika raznolikost poslova u sektoru IT-a tijekom idućih će godina biti drastično reducirana

Stručnjaci za IT u budućnosti će pronalaziti posao u jednoj od ove tri kategorije, tvrdi Jason Hiner u blogu na Tech Republicu

1) Konzultanti


Svi osim najvećih poduzeća ne žele imati stručnjake za IT među zaposlenima. Ili ih bar žele imati što manje. Nije to ništa osobno niti je zavjera protiv geekova. Jednostavno, IT profesionalci su skupi, a kad odjeli koji brinu o IT-u postanu preveliki i centralizirani, obično usporedno postanu i stručnjaci kad treba reći 'ne'. Počnu više blokirati napredak no što ga omogućavaju.

Posljedica toga je sve češći outsourcing tradicionalnih funkcija vezanih uz administraciju i održavanje, u rasponu od savjetodavne podrške za međunarodne korporacije do servisa namijenjenih lokalnim malim i srednjim poduzećima.

A tu su i tvrtke poput IBM-a, HP-a, Amazona i sličnih, koje će rado iznajmiti kapacitete u podatkovnim centrima koje ne koriste, kao i stručnjake koji će pomoći pri instalaciji, upravljanju i rješavanju problema.

Kako će se kompanije sve više okretati nabavci usluga u IT-u po potrebi kako bi snizile troškove, dobile višu razinu stručnosti i neprekidnu pokrivenost uslugama, mnogi administratori u IT-u i podršci koji su trenutno zaposleni u korporacijama s vremenom će prijeći u konzultantske vode.

2) Voditelji projekata


Većina djelatnika stručnih za IT koji će zadržati svoj posao u tradicionalnim tvrtkama postat će voditelji projekata. Neće biti dio centraliziranog odjela za IT, već će povezivati različite dijelove i odjele tvrtki.

Bit će poslovni analitičari koji će upravama pomagati pri donošenju odluka vezanih uz tehnologiju. Prikupljat će podatke potrebne za poslovanje i komunicirati s udjelničarima o tehnološkim rješenjima koja su im potrebna, pri čemu će proaktivno tražiti nove tehnologije koje mogu preobraziti poslovanje. Također, služit će i kao osobe za kontakt s trgovcima tehnologijom i konzultantima.

Dobar dio sadašnjih menadžera za IT već polako migrira u tom smjeru.

3) Razvojni programeri


No, najveći broj IT-jevaca postat će programeri. Poslovi vezani uz IT dosad su se vrtjeli oko instalacije i upravljanja hardverom i softverom. Sada se sve više usmjeravaju na aplikacije na mreži, od koji se očekuje da rade bez problema, budu jednostavne i traže vrlo malo obuke za korištenje ili intervencija tehničke podrške.

Drugi dio kolača bit će mobilne aplikacije, kako one pisane za same uređaje, tako i one za mrežu, namijenjene pregledu na mobilnim uređajima. I taj je trend već prisutan, a tijekom idućih deset godina samo će se ubrzati.