NOVOGODIŠNJI DAR

Appleov dizajner postao vitez

02.01.2012 u 10:52

Bionic
Reading

Tijekom proteklih 15 godina, Jonathan Ive osmislio je brojne nezaboravne gadgete koji su pomogli povratku Applea među velikane ICT-a

Sir Jonathan, kako se sada može predstavljati, postao je Knight Commander of the British Empire, piše BBC.

Rođen je 1967. godine. Ljubav prema stvaranju naslijedio je od svog oca koji se bavio obradom srebra i s kojim je proveo puno vremena rastavljajući stvari da ustanovi kako funkcioniraju.

Od 14. godine znao je da se želi baviti dizajnom. Nakon završenog studija industrijskog dizajna počeo se time profesionalno baviti u agenciji Tangerine, koju je osnovao s još tri prijatelja.

Jedan od njihovih klijenata bio je Apple, u kojem su bili toliko impresionirani njegovim prototipom notebooka da su mu ponudili stalan posao.

U Apple je došao 1992. godine, gdje je ostavio svoj trag na popularnim uređajima poput iPoda i iPhonea, tijesno spajajući oblik i funkciju.

Isprva je bio frustriran jer je u tu kompaniju prešao baš u vrijeme kad joj nije išlo dobro. No to se promijenilo 1995. godine, kad se Steve Jobs vratio.

Jobs ga je, prema nedavno objavljenoj biografiji koju je napisao Walter Isaacson, opisao kao duhovnog partnera. U istoj se knjizi navodi kako je Ive bio povrijeđen zbog toga što je Jobs znao sebi pripisivati inovacije koje su bile djelo dizajnerskog tima.

Nema dvojbe da je njegovo oko za dizajn, u kombinaciji s Jobsovim legendarnim inzistiranjem na pojedinostima, za posljedicu imalo proizvode koje su Apple preobrazili u jednu od najmoćnijih i najutjecajnijih tehnoloških tvrtki današnjice.