VELIKI SE ZAINTERSIRALI

Proizvođač BlackBerryja ipak na prodaju?

22.12.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Među navodnim kupcima su Microsoft, Nokia i Amazon. Tvrtka je, kažu, otklonila neke ponude, ali pritišću ju ulagači

Research In Motion vozi se ovih dana luđe od Djeda Božićnjaka. Vrijednost njegovih dionica porasla je deset posto nakon što su se pojavile glasine o pregovorima o preuzimanju s Amazonom, Microsoftom i Nokijom.

Zasad nema konkretnih rezultata tih navodnih pregovora, no već su i sama govorkanja bila dovoljna za djelomični oporavak dionice koja je strmoglavo pala nakon što je RIM objavio 70-postotni pad zarade u odnosu na zadnji prošlogodišnji kvartal.

Tvrtka se, ne previše uspješno, bori sa sve jačom konkurencijom Googlea i Applea. Nedavni višednevni prekid isporuke usluga na globalno važnim tržištima temeljito joj je uzdrmao reputaciju.

Za zajedničku kupovinu su, navodno, bili zainteresirani Microsoft i Nokia, a Amazon je - priča se - angažirao investicijsku banku kako bi ispitala isplativost preuzimanja. Jeffa Bezosa su, opet navodno, odbili uz obrazloženje kako radije sami rješavaju vlastite probleme, piše PC Mag.

Prema neimenovanim izvorima, tvrtka se namjerava usredotočiti na proizvodnju boljih proizvoda, možda proći kroz restrukturiranje i potražiti strateške partnere, među kojima bi mogao biti i Amazon.

Utjecajni dioničari, poput tvrtke Jaguar Financial, nedavno su pritisnuli upravu sa zahtjevom da pronađu kupca za kompaniju te ju prodaju, u komadu ili u dijelovima. To, čini se, nije skinuto s dnevnog reda.