Tehnologija TEHNIČKI MUZEJ

Nova izložba prikazuje razvoj osobnih računala

  • Autor: tportal/Hina
  • 21.12.2011 11:09:46
  • 21.12.2011 11:06:15

'Djeca tehnologije: elektronička računala' naziv je izložbe koja će biti danas otvorena u Tehničkom muzeju u povodu 30 godina od nastanka prvog osobnog računala IBM-a i s ciljem da se ukaže na činjenice vezane za nastanak i tehnološki razvoj, posebno današnjih osobnih računala

Slijedom tehnološkoga razvoja prikazani su dijelovi računala koji su s vremenom postajali sve manji i učinkovitiji. U konačnici imamo računala mase samo nekoliko kilograma koja su neusporedivo učinkovitija od nekadašnih računala ENIAC mase 30 tona, koje je zapremalo površinu od 120 četvornih metara.

Izloženo je 114 eksponata, dvadesetak panoa i vremenska lenta te izgrađena prostorija - igraonica sa starim računalima u funkciji. Izložba je otvorena do 26. veljače, a njezini autori su Vesna Dakić i Želimir Kozlina.

Na izložbi se mogu vidjeti i rijetki izlošci kao što je magnetski bubanj, naprava kakva je služila kao vanjska računalna memorija prvog komercijalnog elektroničkog računala. Izložena je i komunikacijska oprema koja je poslužila za uspostavu prve internetske veze u Hrvatskoj. Može se vidjeti i prvo osobno računalo IBM-a te računala koja su razvijena i proizvedena u Hrvatskoj i na području bivše države na kojima su se stjecala prva praktična informatička iskustva.

Izložba je podijeljena je u pet cjelina: kalkulatori, razvoj tehnologije do IBM PC-a, tehnologija nakon IBM PC-a (1981.), PC (osobna računala) i računala posebne namjene te PC (osobna računala), prijenosna i mini računala strane proizvodnje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još