U IDUĆIH PET GODINA

IBM predviđa nestanak lozinki i spama

20.12.2011 u 11:45

Bionic
Reading

I ne samo to. Do 2016. učinkovitije ćemo koristiti kinetičku energiju, strojevi će nam čitati misli, a uz pomoć mobitela bit će premošćen digitalni jaz

Tijekom svake od zadnjih pet godina IBM je objavio popis pet inovacija za koje vjeruje da će postati popularne za pet godina. U ovoj, šestoj godini ponudili su nam novih pet tehnologija za koje vjeruju da će mijenjati ionako brzo mijenjajući svijet.

Učinkovitije korištenje ljudske energije
Napredak tehnologije omogućit će nam zauzdavanje i korištenje kinetičke energije koju stvaramo (i rasipamo) dok hodamo, trčimo, vozimo bicikl, pa čak i kad puštamo vodu kroz cijevi. Ne bi bilo loše moći napuniti mobitel na biciklu ili traci u teretani, zar ne?

Nestat će zaporke
Zamijenit će ih biometrika, kažu u IBM-u, i promijeniti značenje riječi 'hakiranje'. Prepoznavanje crta lica i glasa, skeniranje rožnice i slično bit će softverski kombinirano da bi se stvorila lozinka jedinstvena koliko i vaš DNK.

Čitanje misli neće biti znanstvena fantastika
Već sad znanstvenici rade na uređajima koji pomoću senzora mogu očitavati aktivnost mozga i prepoznavati izraze lica, stanja poput uzbuđenosti i još štošta, a da im osoba koja ih nosi ništa ne kaže o tome. Primjenu će ta tehnologija najprije pronaći u industriji igara i zabave, predviđaju u Velikom Plavom. No nakon toga slijedi medicina.

Neće biti digitalnog jaza
Čak će i najsiromašniji moći surfati pomoću mobitela. To se već događa, kako u Sjedinjenim Državama, tako i u drugim dijelovima svijeta.

Spam će izumrijeti
Neželjena pošta s oglasima će za pet godina postati toliko personalizirana i relevantna da će nam se činiti da spama više nema. U isto vrijeme, filtri za spam postat će toliko precizni da nas više nitko neće gnjaviti nudeći viagru.

Koliko je dosad IBM pogodio?


Djelomično, reklo bi se, piše Business Week. Pogledajmo kakvu je budućnost predviđao 2006. godine:

• zdravstvene usluge će biti dostupne na daljinu, iz gotovo bilo kojeg dijela svijeta
• računalni prijevod govora u stvarnom vremenu postat će standard
• postojat će trodimenzionalni internet
• tehnologije reda veličine nekoliko atoma bavit će se problemima vezanim uz okoliš
• mobiteli će nam početi čitati misli

Telezdravstvo danas postoji, iako nije još rašireno. Konzekutivni računalni prijevodi nisu još postali stvarnost. 3D internet još čekamo, ali su zato mobiteli postali prilično pametni.

Godinu dana kasnije IBM-ovci su predvidjeli (i pogodili) da će softver igrati sve veću ulogu pri vožnji automobila te da ćemo pametne telefone koristiti kao novčanike, za rezervaciju hotela i ulaznica, pomoć pri kupnji... Doduše, potonje su objavili nakon što se iPhone pojavio na tržištu.

Ponovno su bili u pravu kad su 2009. predvidjeli da će zgrade moći 'osjetiti i reagirati' poput živih bića, što se počelo ostvarivati ove godine. Iste godine su najavili da će automobili i autobusi koristiti vodik i biogoriva, što je tek djelomično točno.

Nažalost, njihova zamisao da će gradovi zbog bolje povezanosti postati zdravijim mjestima za život nije se pokazala točnom. Iako, imaju još dvije godine fore.