ISPROBALI SMO

Magic Cube - zgodan dodatak prijenosnim uređajima

21.12.2011 u 11:19

Bionic
Reading

Virtualna laserska tipkovnica fora je poklon za zaljubljenike u gadgete kakvih nema puno, ali traži neko vrijeme prilagodbe i privikavanja

U ruke nam je dopao Celluonov Magic Cube, laserska virtualna tipkovnica koju je moguće projicirati i koristiti na ravnim površinama.

Po specifikacijama, trebao bi raditi s gotovo bilo kojim uređajem koji koristi Bluetooth, u rasponu od osobnih računala i prijenosnika preko tableta do pametnih telefona, bez obzira koji operativni sustav koriste. Ako nemate Bluetooth (u što nam je teško povjerovati) ili zbog nekog razloga zakaže, spajanje je moguće i pomoću standardnog USB kabla.

Ima ugrađenu punjivu litij-polimersku bateriju koja pod punim opterećenjem može izdržati oko dva i pol sata, a koja se puni pomoću već spomenutog USB kabla. Punjenje do vrha traje dosta - oko četiri sata.

Uređaj je dovoljno mali i lagan (38x75x29 mm, 78 g) da stane u džep i pritom ne smeta. Ipak, dobro bi došla kakva zaštitna prekrivka.

Magic Cube smo isprobali na Dellovu prijenosniku Inspiron 1525, na kojem je instalirana Vista.

Tipkovnica bi mogla predstavljati izazov manje iskusnima. Iako je riječ o tipkovnici tipa QWERTY, postoji niz modifikacija koje ju čine značajno drukčijom od standardne, što otežava snalaženje.

Primjerice, točka i zarez - često korišteni znakovi interpunkcije - smješteni su u najgornji red tipaka, koji na klasičnim tipkovnicama najčešće popunjavaju funkcijske tipke, na desnoj strani. Ako ste se, poput nas, navikli na uobičajen raspored, to će vam vjerojatno biti izvor frustracija, barem u početku.

Slično je i s dijakritičkim znakovima (tzv. našim slovima), koji su također mahom smješteni u najgornji red pa ih treba tražiti dok ne zapamtite poziciju na kojoj se nalaze. Uz to, laserska projekcija uža je od klasične tipkovnice i treba vremena za prilagodbu. Korisnicima Maca bit će nešto lakše, jer je veličinom bliska tipkovnici na MacBooku.

Drugo na što se treba navići je izostanak povratnog potiska tipki, zbog čega ste prisiljeni gledati u to što tipkate češće no što bi to inače bio slučaj. Ukratko, ne očekujte da ćete odmah početi brzo tipkati.

No jednom kad se naviknete i postavite postavke kako vam odgovara, Magic Cube je zgodan dodatak za uređaje koji nemaju tipkovnicu, a ponekad traže više tipkanja.

Više je postavki koje možete prilagoditi svojim potrebama i željama. Recimo, korisne vam mogu biti ove: jačina zvuka tipkanja (pritisnete tipku FN i strelicama gore/dolje birate između šest razina) i intenzitet prikaza (tipka FN + strelice lijevo/desno).

Koristili smo nekoliko površina za projiciranje. Tipkovnica se dobro ponašala na čvrstim ravnim plohama poput drvenih i plastičnih stolova te podnog parketa od bambusa. Na naše razočarenje, zidovi su se pokazali potpuno beskorisnima.

Fino je funkcionirala u zamračenim prostorijama, svijetleći diskretno, a svejedno dovoljno za normalan rad. Dosta je dobro podnosila i izloženost danjem svjetlu.

Odlučite li je nabaviti, kao poklon za blagdane ili za sebe, potražite je u dućanima T-Mobilea po cijeni od 998 kuna.

Možete i pogledati kako funkcionira: