Tehnologija IRONIJA

Računalni crv zarazio londonske bolnice

  • Autor: B. R.
  • 3.12.2008 12:13:03
  • 3.12.2008 12:11:44

Iako su medicinske ustanove namijenjene detekciji i liječenju svih vrsta zaraza uzrokovanih virusima, one definitivno nisu cijepljene od jedne, računalima prilično ključne – zaraze računalnim virusom ili crvom

Tijekom prošloga mjeseca, oko 5.000 računala nekoliko londonskih bolnica zaraženo je računalnim crvom naziva MyTob, napasti koja se širi na način da se automatski šalje na sve adrese unutar adresara e-pošte na računalu. Osim same distribucije, crv MyTob može biti iskorišten za postavljanje malicioznog softvera na zaraženo računalo čime šteta koju čini postaje znatnija.

Ovim, danas već arhaičnim virusom, zaražena su računala u londonskim bolnicama St Bartholomew, Royal London te London Chest.

Prema najnovijim objavama iz spomenutih bolnica, oko 97 posto računala uspješno je 'izliječeno', a potpuno izlječenje računalnog sustava očekuje se za nekoliko dana.

Također, prema službenoj objavi, sva računala bila su zaštićena nekim oblikom sigurnosne aplikacije McAfeeja, no nije objašnjeno na koji način se MyTob uspio kroz nju 'provući'. Da podsjetimo, MyTob se prvi put pojavio još 2005. i sva antivirusna rješenja bilo kojeg proizvođača uspješno ga detektiraju.

Iz McAfeeja pak izjavljuju da su primili primjerak virusa koji je naštetio londonskim bolnicama te da istražuju kako je moglo doći do njegove distribucije.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još