PRAVO IME I PREZIME

Kineski blogeri moraju se prijaviti vlastima

16.12.2011 u 10:03

Bionic
Reading

Gradske vlasti u Pekingu objavile su u petak da se korisnici internetskih stranica za mikroblogere moraju prijaviti svojim pravim imenom i prezimenom i tri mjeseca čekati na odobrenje zahtjeva

Korisnici se 'ne smiju registrirati lažnim podacima', stoji u pravilima registracije koje prenose državni mediji. Tvrtke koje koriste mikroblogove također se moraju registrirati istinitim podacima. Korisnici imaju tri mjeseca da se 'registriraju pri odgovornim odjelima za internetski sadržaj' ili se moraju suočiti sa posljedicam, stoji u pravilima.

Mikroblogovi, poput Weiboa, omogućuju autorima da prosljeđuju poruke od najviše 140 kineskih znakova, što su dosad vlasti jako teško kontrolirale i nisu stigle cenzurirati s obzirom da se radi o desecima milijuna poruka dnevno.

Weibo je postao jako snažan medij za širenje vijesti i mišljenja koja su često bila ventil za frustracije vladine politike. Kineska Komunistička partija objavila je da želi pojačati nadzor nad društvenim medijima ali analitičari kažu da je malo vjerojatno da će doći do zatvaranja tih medija jer im je to dobar alat za dobijanje uvida u stanje u zemlji i dobar ventil za ispuhivanje nezadovoljstva.