SKUPA ZAŠTITA

Pentagon pretrpio cyber štetu veću od 100 milijuna dolara

08.04.2009 u 14:50

Bionic
Reading

Američka vojska je u zadnjih šest mjeseci potrošila više od 100 milijuna dolara na popravljanje štete od cyber napada te na druge probleme sa svojom računalnom mrežom

Pentagon ima prilično velike probleme s računalnom sigurnošću. Zapovjednik Strateških snaga američke vojske, general Kevin Chilton, izvijestio je novinare da su troškovi popravka štete od cyber napada na Pentagonova računala i mrežu dosegli više od 100 milijuna dolara u zadnjih šest mjeseci. Naglasio je da su njihova računala i mreže metom napada svih, od tinejdžera kojima je dosadno do organiziranih službi za cyber napade određenih zemalja. General Chilton kaže da tu ima i sitnih kriminalaca koji pokušavaju i nešto zaraditi ugrozom američke cyber sigurnosti.

Na konferenciji za novinstvo ni general Chilton ni general Jonh Davies, zamjenik zapovjednika za mrežne operacije, nisu otkrili kolik je postotak tog novca potrošen na sanaciju štete od namjernih napada stranih službi, a koliko su štete uzrokovali virusi i ostale pošasti za koje su uglavnom krivi sami zaposlenici ministarstva obrane.

U američkoj vojnoj i sigurnosnoj administraciji trenutno traje borba o tome tko bi se trebao brinuti o računalnoj sigurnosti SAD-a. U prošlosti je više puta naglašeno da američki obrambeni sustavi nisu adekvatni za doba u kojem se nalazimo. U prilog tome ide i informacija da je Pentagon skinuo s interneta više od 1.500 računala prošle godine zbog cyber napada.