SLJEDEĆE GODINE

Hrvatske kompanije najavile ulaganja u ICT

08.12.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Vodeće hrvatske kompanije i institucije u idućoj godini planiraju nastaviti pojačano ulaganje u informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) smatrajući to svojim strateškim i projektima važnim za povećanje prihoda i dobiti, pri čemu Agrokor najavljuje ulaganje u ICT od 30 milijuna eura, Hrvatski Telekom od 50 milijuna eura, Fina od 13 milijuna eura, a Apis-IT na razini ove godine u iznosu od 25 posto prihoda

Takva ulaganja predstavnici tih kompanija i institucija najavili su na današnjem skupu 'ICT Investment Arena 2011' koji je u organizaciji tvrtke Infoarena okupio više od stotinu ICT stručnjaka, direktora i voditelja IT odjela iz gotovo svih gospodarskih sektora.

Najavom pojačanih ulaganja u ICT iduće godine vodeće kompanije u Hrvatskoj zapravo slijede globalne trendove iz tog segmenta te dijelom potvrđuju i ostvarenje najnovijih prognoza analitičke kuće IDC Adriatics po kojima bi iduće godine obujam potrošnje na IT proizvode i usluge, nakon tri godine uzastopnog pada, mogao porasti za 2,3 posto, na 1,05 milijardi američkih dolara.

Istaknuvši na skupu da će Agrokor Grupa u 11 zemalja u regiji i svijeta u kojima djeluje iduće godine od ukupnih 150 milijuna eura planiranih investicija 20 posto ili 30 milijuna eura uložiti u ICT, član uprave Agrokora za ICT infrastrukturu Mate Krpan kazao je da je to povećano ulaganje u odnosu na ovu godinu.

Po tvrtkama najviše od toga ili 18 milijuna eura planiraju uložiti u Konzum, a prema segmentima poslovanja, najviše ili 80 posto u maloprodaju. Oko 65 posto ulaganja u ICT ići će za softver i poslovne aplikacije, oko 15 posto u infrastrukturu, a 20 posto u korisničku opremu.

Najavljujući ulaganje od 50 milijuna eura u ICT u sklopu kapitalnih ulaganja HT-a operativna direktorica Sektora za informacijske i poslovne sustave Katarina Šiber Makar kazala je da je ICT za HT prirodan i strateški razvoj te da im je cilj ponuditi kompletne telko usluge i ICT rješenja, pri čemu ne prodaju 'čisti' softver nego ga ugrađuju u usluge.

Pritom dosta ulažu i u podatkovne (data) centre, što su na skupu najavili i predstavnici tvrtke Datacross koji u suradnji s fondovima za gospodarsku suradnju planiraju graditi nove data centre u Hrvatskoj.

Jedno od tih ulaganja odnosi se na fond Nexus Equity Partners koji iduće godine planira uložiti 40 milijuna kuna u greenfield investiciju u prvi podatkovni centar u Hrvatskoj, u gospodarskoj zoni Jalševac u Jastrebarskom, čija je ukupna vrijednost 140 milijuna kuna. Drugi bi se otvorio na lokaciji Križ, jugoistočno od Zagreba, 2013.

Povećano ulaganje iduće godine u ICT od 13 milijuna eura planira i Fina čiji je direktor Direkcije za upravljanje ulaganjima Krunoslav Šimatović istaknuo da je to ulaganje na razini 75 posto ukupnih ulaganja Fine za iduću godinu.