Tehnologija PIROVA POBJEDA

Yahoo potukao spamere na sudu

  • Autor: M. W.
  • 8.12.2011 13:28:13
  • 8.12.2011 11:04:22

Sud je odlučio da su prevaranti toj tvrtki dužni pola godišnje zarade zbog neovlaštenog korištenja imena i zaštitnog znaka. Pitanje je samo - kako će to naplatiti

Yahoo je, čini se, našao način kako doskočiti ekipi koja nas na prijevaru pokušava navući na slanje pristupnih podataka o bankovnom računu i novca, piše CNN.

Još 2008. godine tužio nekoliko nepoznatih osoba zbog toga što su koristili ime i zaštitni znak tvrtke kao dio prijevare. Parnica je završila presudom u korist internetskog diva.

Savezni je sudac dosudio 610 milijuna dolara (oko 3,3 milijarde kuna) odštete. Taj će iznos morati platiti tajlandski i nigerijski prevaranti koje je Yahoo uspio identificirati.

Yahoova tužba otkriva kako je između prosinca 2006. i svibnja 2009. godine putem njegovog servisa za e-poštu poslano više od 11,6 milijuna prevarantskih e-mailova vezanih uz navodni dobitak na lutriji.

Sud je procijenio da svaki vrijedi 50 dolara (oko 275 kuna) - ukupno 583 milijuna dolara (oko 3,2 milijarde kuna) odštete. Preostalih 27 milijuna dolara (gotovo 150 milijuna kuna) odšteta je za neovlašteno korištenje zaštitnog znaka, kao i troškovi tužbe.

Tvrtki bi taj novac dobro došao - to je pola zarade koju je ostvarila tijekom 2010. godine. No, pitanje je koliko će toga doista uspjeti naplatiti. Nitko od optuženih - a riječ je o skupini tajlandskih i nigerijskih građana te po jedna tvrtka iz svake od tih zemalja - nije odgovorila na tužbu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još