Tehnologija TAJNA APLIKACIJA

Nadgleda li Carrier IQ svaki vaš SMS?

  • Autor: M. W.
  • 2.12.2011 14:22:54
  • 2.12.2011 12:01:58

Carrier IQ ugrađen je duboko u milijune Androida, BlackBerryja i ostalih mobilnih uređaja. Prati sve što tipkate i te podatke može slati telekomima

Otkrio ga je 25-godišnji sistem administrator Trevor Eckhart, piše Forbes.

Što Carrier IQ radi? Bilježi svaki put kad pritisnete neku tipku, kao i vašu lokaciju te niz drugih podataka. Uz to, moguće je da ih dostavlja svojim klijentima putem opskurne aplikacije, prije no što bilo koga nazovete, pošaljete SMS ili se spojite na internet putem telekom operatera.

Eckhart je aplikaciju pronašao na Samsungovim, HTC-ovim, Nokijinim i RIM-ovim uređajima. Carrier IQ navodno je instaliran na više od 140 milijuna uređaja.

Tvrtka koja stoji iza tog programa tvrdi da prikuplja tek ograničene 'operativne informacije' za svoje klijente među telekomima.

Po mišljenju pravnih stručnjaka koje navodi američki časopis, mogla bi - zajedno s telekom operatorima - postati meta velikog broja tužbi kojima će biti tražena ogromna odšteta zbog neovlaštenog prikupljanja podataka.

Vjerojatno su zbog toga pokušali prekinuti Eckhartova istraživanja, vršeći pritisak putem odvjetnika. Odustali su i ispričali se tek kad je u njegovu obranu stala zaklada Electric Foundation.

Više pojedinosti o istraživanju pročitajte na stranici Android Security Test.

Pogledajte video Trevora Eckharta:

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još