Tehnologija U SLUŽBI NJENOG VELIČANSTVA

Probij šifru, postani špijun

  • Autor: M. W.
  • 2.12.2011 10:51:54
  • 1.12.2011 10:59:00

Britanska obavještajna agencija GCHQ pokrenula je natjecanje u razbijanju šifri. Nove talente traži i na društvenim mrežama

Ta je organizacija, piše BBC, potencijalne kandidate - isključivo britanske državljane - pozvala na rješavanje vizualne šifre postavljene na zasebnom, nebrandiranom siteu. Izazov će biti proslijeđen na društvene mreže, blogove i forume.

Cilj kampanje je učiniti GCHQ prepoznatljivijim publici do koje bi inače teško došao putem tradicionalnih načina oglašavanja, a koja raspolaže vještinama zanimljivim za poslodavce u obavještajnoj zajednici.

Onima koji uspiju razbiti šifru stići će ključna riječ, pomoću koje će otvoriti obrazac. Kad ga popune, bit će preusmjereni na kadrovsku službu GCHQ-a.

Što ako netko probije šifru i proširi je bespućima interneta? Obavještajce to ne brine naročito, zato što smatraju da će cijela kampanja svejedno za posljedicu imati povećano zanimanje za poslove koje nude. A hakeri s dosjeom ionako neće biti uzeti u obzir.

GCHQ je već koristio neuobičajene načine novačenja. Prije dvije godine postavio je videosadržaj, teme i slike koje je bilo moguće skinuti na mrežu Xbox Live, koje su se pojavljivale dok su se vrtile računalne igre poput "Call of Duty", "Assassin's Creed" i drugih.

A dvije godine prije toga obratila se gejmerima putem digitalnih postera u online naslovima kao što su "Tom Clancy's Rainbow Six: Vegas" i "Splinter Cell Double Agent".

Želite probati? Posjetite Can you crack it?
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još