CISCOV ODGOVOR NA IPAD

IP telefon i tablet za poslovnjake u jednom

30.11.2011 u 16:28

Bionic
Reading

Tko bi to rekao - Cisco je ušao na tržište tableta. I to s praktičnim uređajem prvenstveno namijenjenim poslovnoj zajednici

Cius je lagano, prijenosno poslovno tablet računalo teško 520 grama. Ima super VGA zaslon osjetljiv na dodir, dijagonale sedam inča (17,8 centimetara), koji podržava video prikaz u realnom vremenu i streaming.

Ima 32 GB ugrađene memorije i Intelov procesor Atom. 'Vozi ga' operativni sustav Android. Iz Cisca najavljuju kako će raditi samo s otvorenim inačicama Googleova operativnog sustava.

Sprijeda ima kameru visoke rezolucije (720 p), koja radi na 30 slika u sekundi, a straga kameru od pet megapiksela koja može prenijeti video sadržaj VGA kvalitete i slikati statične fotografije. Tu je i dvojni mikrofon, koji eliminira buku tijekom audio konferencija.

Podržava bežično Wi-Fi spajanje i povezivanje putem mreža 3G i 4G. Po potrebi i u skladu s mogućnostima, prilagodit će se uređaju s kojim komunicira, u rasponu od običnog audio telefona do telekonferencija s videom visoke razlučivosti.

Zamjenjiva baterija trebala bi, prema specifikacijama, izdržati punih osam sati rada. Iskustva iz prakse kažu da je novo punjenje potrebno nakon sedam do sedam i po sati pod uobičajenim radnim opterećenjem (kombinacija video konferencija i redovnih računalnih zadaća).

Tu je i tipka za Telepresence interoperabilnost koja se može koristiti kada je tablet na bazi ili na daljinu putem Wi-Fi konekcije.

Nudi i konferencijske pozive s više sudionika, e-mail, slanje poruka, pretraživanje interneta i mogućnost kreiranja, izmjene i dijeljenja sadržaja koji se čuva lokalno ili centralno u računalnom oblaku.

Dolazi u paketu s dodatnom HD audio stanicom koja sadrži dock za punjenje, telefonsku slušalicu, HD DisplayPort i USB priključke. Na nju je moguće priključiti miša, tipkovnicu, monitor i drugu periferiju, pa je tablet jednostavno preinačiti u stolno računalo.

Ima predinstalirane aplikacije za komunikaciju i zajednički rad, kao i nekoliko oblika zaštite sadržaja. Primjerice, sadržaj će biti automatski obrisan ako se PIN pogrešno unese deset puta.

Cius prati i ekosustav aplikacija AppHQ, koji nudi alate i resurse za razvoj i testiranje programa, ali i omogućava IT menadžerima kontrolu stavljanja i korištenja aplikacija.

Moći će ga se nabaviti i zasebno, bez docka, po cijeni od 725 dolara (nešto manje od 4.000 kuna).

Kod nas ga trenutno testira pet tvrtki. Uređaj će u Hrvatskoj biti moguće nabaviti kod certificiranih Ciscovih partnera, prvo u W-Fi inačici, a potom i verzijom koja će podržavati 4G, vjerojatno u suradnji s telekomima. Čini se kako ozbiljnije ponude za 3G neće biti.