Tehnologija MEGA IPO

Facebook se sprema za izlazak na burzu

  • Autor: M. W.
  • 29.11.2011 12:24:43
  • 29.11.2011 11:10:08

Cilj je javne ponude dionica, najavljene za proljeće iduće godine, prikupiti do 10 milijardi dolara. Otprilike pola našeg državnog proračuna

Najveća društvena mreža na svijetu za iduće proljeće priprema javnu ponudu dionica kojom želi prikupiti do deset milijardi dolara (oko 55 milijardi kuna), piše Guardian. To je otprilike pola našeg državnog proračuna.

Tržišna vrijednost kompanije, nadaju se Mark Zuckerberg i društvo, mogla bi doseći oko sto milijardi dolara (oko 550 milijardi kuna). Uspije li u tome, bit će dvostruko vrednija od Hewlett-Packarda.

Nakon sedam godina eksplozivnog rasta još se ne zna tko će mreži s više od 800 milijuna korisnika pomoći pri izlasku na burzu. Pregovori s bankarima u Silicijskoj dolini su u tijeku, no odluka još nije donesena.

Navodno je već izradila interni prospekt i obavila druge pripreme da bi mogla u svakom trenutku pokrenuti postupak. Formalno, to bi mogla učiniti već krajem ove godine. Zasad nema službenih najava da će tako doista biti.

Dodatni poticaj mogle bi biti zakonske obveze. Do kraja godine društvena mreža imat će 500 udjelničara - velikim dijelom zaposlenika plaćenih i poticanih dionicama - zbog čega će američkom regulatornom tijelu morati podnijeti financijske izvještaje najkasnije do 30. travnja 2012. čak i ako se ne odluči na IPO.

To se, primjerice, dogodilo Googleu, čiji je broj udjelničara 2004. godine premašio 500.

Facebook trenutno ne objavljuje podatke o svom poslovanju. No procjenjuje se da je u prvih šest mjeseci 2011. udvostručio prihode u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši iznos od 1,6 milijardi dolara (oko 8,8 milijardi kuna).

Izađe li Facebook na burzu, sve druge tvrtke iz dot.com sektora koje se spremaju na isti korak izgledat će kao patuljci. Primjerice Zynga, kreator Farmvillea, traži do milijarde dolara (oko 5,5 milijardi kuna) na taj način.

Tijekom studenog Groupon je izašao na burzu uz veliku pompu da bi nakon samo nekoliko tjedana trgovanja cijena njegove dionice pala ispod razine iz javne ponude. Slično je i s Linkedinom i Pandorom, koji su također uvršteni u burzovne kotacije ove godine.

Prikupljeni novac Facebook će iskoristiti za nastavak okršaja s divovima poput Googlea, ali i moguće nove akvizicije, projekte te privlačenje kvalitetnog inženjerskog kadra.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još