GIRL GEEK DINNER

Prvo druženje djevojaka koje se smatraju 'geeky'

29.11.2011 u 10:41

Bionic
Reading

Girl Geek Dinner se već godinama organizira u preko 30 država u svijetu, a riječ je o večerima na kojima se okupljaju djevojke iz ICT zajednice te sve one koje dijele strast prema tehnologiji, gadgetima, inovacijama, videoigrama, programiranju... Na prvom druženju u Hrvatskoj očekuje se oko 150 sudionica

Hrvatska je dočekala svoj prvi Girl Geek Dinner, večer rezerviranu isključivo za djevojke koje vole tehnologiju, gadgete, inovacije, videoigre, programiranje... Ukratko, sve one djevojke koje su pomalo 'geeky'. Prvo takvo druženje, koje se inače u svijetu organizira već godinama, i to u preko sto gradova u cijelom svijetu, održat će se 30. studenog u Matis Absolut Loungeu, a pozvane su djevojke iz ICT zajednice, ali i one koje žele doprinijeti promicanju prisutnosti žena u svijetu informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Organizatorica Bojana Mandić očekuje da će na prvi hrvatski Girl Geek Dinner doći oko 150 djevojaka koje su se prije toga morale prijaviti na službenim stranicama tog događanja. Iako je broj sudionica trebao biti manji, zahvaljujući sponzorima, među kojima su Središnji ured za e-Hrvatsku, Sony Ericsson i Hrvatski Telekom, broj djevojaka koje će moći sudjelovati na prvoj Girl Geek Dinner kod nas prilično se povećao. Dečki se nisu mogli prijaviti, što ne znači da ne mogu doći, ali isključivo kao pratnja.

'Za Girl Geek Dinners sam prvi put čula od kolegice Lili Rodić iz Adora, ujedno osnivačice Udruge hrvatskih web developera CROWD, koja je imala priliku sudjelovati na Girl Geek Dinneru u Berlinu i Parizu. Odmah sam stupila u kontakt sa Sarah Lamb, softverskom inženjerkom koja je osmislila GGD, i raspitala se o uvjetima dobivanja licence. Prvi korak za dobivanje licence bilo je dizanje bloga s osnovnim informacijama o GGD-u da bismo se mogli povezati s ostatkom zajednice. Budući da Sarah koordinira gotovo 100 GGD zajednica, trebalo je malo više vremena da dobijemo zeleno svjetlo. Iako je prijava poslana još u veljači, tek je ljetos stigla potvrda da možemo početi s planiranjem našeg prvog GGD-a', kaže Bojana Mandić.

To će druženje, osim što će dobro poslužiti djevojkama da se upoznaju i razmijene ideje, pomoći razbijanju stereotipa o tome da je ICT muško područje. Naime, kako navodi Bojana Mandić, na okupljanju se većinom očekuju programerke, grafičke dizajnerice, administratorice, web dizajnerice, softverske konzultantice, studentice i profesorice.

'Planiramo ova druženja proširiti u ostatku Hrvatske, no sve će ovisiti o interesu djevojka koje bi se prihvatile organizacije u svom gradu uz našu potporu, u čemu god budu trebale. Nikako ne želimo centralizirati druženja i poručujemo svim djevojkama koje žele organizirati GGD u svom gradu da nam se jave. Već postoji interes u Varaždinu i Rijeci, a o konkretnim datumima možemo pričati tek nakon prvog GGD-a. Posla je bilo puno iako to možda ne izgleda komplicirano, no iza organizacije stoji još nekoliko žena: Sonja Stahor, Barbara Slade, Lili Rodić, Tina Ćorluka i Lahorka Cvitković', ističe Bojana Mandić.