UVIJEK DOSTUPAN INTERNET

Surfanje na mobitelu

08.04.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Surfanje pomoću mobilnog telefona već dugo vremena nije novost, no iako puno uređaja navodi tu mogućnost, to iskustvo nije na svima jednako funkcionalno

Mobilni telefoni već više godina nude spajanje na internet putem brzim 3G veza, no za funkcionalno surfanje web stranicama mobilnim telefonom od najveće je važnosti ekran, točnije njegova veličina. Bez razlučivosti od 240x320 pregledavanje web stranica je dosta otežano. U nedostatku računalnog miša mobilni surferi su prisiljeni koristiti tipke smjera ili se osloniti na ekran osjetljiv na dodir. Svi su ti preduvjeti manje-više zadovoljeni na modernim pametnim telefonima, no ostaje još jedan faktor koji snažno utječe na praktičnost pregledavanja web stranica na mobilnom telefonu, a to je internetski preglednik. Jedan od preglednika gotovo uvijek dolazi instaliran na pametnom telefonu, a u većini slučajeva korisnik može instalirati i proizvod koji njemu možda bolje odgovara.

Apple iPhone i Safari

iPhone je vjerojatno mobilni telefon na kojem je najpraktičnije surfati web stranicama. Velikim dijelom je za to zaslužna sprega kvalitetnog ekrana s odličnim mogućnostima upravljanja dodirom i preglednika koji je Apple razvio sa što ugodnijim surfanjem na umu. Radi se o posebno prilagođenoj verziji njihova Safarija koja funkcionira toliko dobro da je Apple nedavno dozvolio i proizvodima drugih proizvođača da se instaliraju u toj ulozi na iPhoneu – očito se Apple ne boji konkurencije.

Opera

Opera nudi odlična rješenja za surfanje na minijaturnim ekranima. Njihovi preglednici Mini i Mobile izrađeni su za više operativnih sustava: Symbian (Nokia, Sony Ericsson i Samsung pametni telefoni) i Windows Mobile (HTC, Sony Ericsson, Samsung i HP pametni telefoni). Od ta dva preglednika, Mini je možda bolje prilagođen današnjim mobilnim uređajima. Otvara stranice u formatu u kojem se prikazuju na računalima i nudi uvećanje dijela stranice koji surfer želi detaljno pregledati. Pogled na cijelu stranicu služi samo orijentaciji gdje je što jer je zbog sitnog ekrana nemoguće čitati sadržaj. Pritom Opera Mini brine o telefonskom računu korisnika te sažima sve slike i ostale 'teške' sadržaje koji se nalaze na web stranicama. To ujedno pridonosi i brzini surfanja koja je fantastična čak i kada UMTS ili HSDPA veze nisu dostupne.

Operi Mobile, za razliku od Opere Mini, web stranice prilikom otvaranja prilagođava minijaturnom ekranu prijenosnog uređaja. Po nama, tu se radi o lošem rješenju jer nikada ne znate kako će to ispasti, hoće li nešto biti preskočeno, a gubi se i vrijeme na snalaženje jer svi mi najčešće surfamo po stranicama koje poznajemo. Točnije, znamo njihov raspored i gdje ćemo što pronaći. Kad preglednik to sve premjesti, pregledavanje stranice je usporeno.

Internet Explorer Mobile

Microsoft sa svojim mobilnim Windowsima nudi i mobilni Internet Explorer. Njegova uporaba zahtijeva stilus, koji je potreban i pri korištenju operativnog sustava Windows Mobile. Na ljestvici praktičnosti ovaj preglednik bi zauzeo mjesto pri dnu jer ne iskorištava dovoljno prednosti ekrana osjetljivog na dodir, a i prikaz web stranica u njemu često zna biti pogrešan.

BlackBerry

Proizvodi tvrtke Research in Motion poznati su po svojoj praktičnosti u manipuliranju elektroničkom poštom. Surfanje internetom se nametnulo kao logično proširenje. Veliki ekran, postavljen horizontalno radi lakšeg čitanja pošte, pomaže još i više prilikom surfanja, a novi model Storm, čija cijela prednja strana jest ekran, to rješava kao iPhone – akcelerometrom koji prebacuje ekran u horizontalnu orijentaciju naginjanjem uređaja. Preglednik u BlackBerryju je proizvod tvrtke RIM i spada među one preglednike koji prilagođavaju sadržaj veličini ekrana. Korisnici kojima se to ne sviđa mogu se odlučiti za internetski preglednik Opera Mini kao alternativu.

Android

Mobilnih telefona Android još nema puno na tržištu, ali će ih se ove godine pojaviti nekoliko, pa je ocjena surfanja na njima više predviđanje nego iskustvo. S obzirom na to da iza Androida stoji Google koji je nedavno lansirao svoj vrlo sposoban i brz internetski preglednik te da je Google poznat po optimiziranih i funkcionalnim aplikacijama, isto se očekuje od surfanja na mobilnim telefonima s njihovim OS-om.

Fennec

Ako se netko zapitao gdje je jedan od najpopularnijih preglednika iz svijeta računala, Firefox, odgovor je - u teškoj beta fazi. Mozillin preglednik za mobilne uređaje nazvan je Fennec, ali još uvijek nije ugledao svjetlo dana kao funkcionalna finalna verzija. Moramo priznati da jedva čekamo rezultate. Preglednik se razvija za operativne sustave Mobile Windows i Symbian, s tim da će prije biti dostupan za Windowse.