Tehnologija STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Hakeri će zakucati i na naša vrata

  • Autor: M. W.
  • 25.11.2011 10:04:02
  • 24.11.2011 16:25:05

Hrvatska je mala, ali nije istina da zbog toga nije zanimljiva cyber kriminalcima, tvrdi Bojan Ždrnja, stručnjak tvrtke Infigo

Naše su se tvrtke bile među prvima zaraženima crvom Conifer, a i meta su različitih zlonamjernih djelovanja. Dosad su to uglavnom bili oportunistički napadi, kojima cilj nije bio onesposobljavanje tvrtke, već korištenje njenih resursa za ostvarivanje drugih ciljeva.

No, broj, složenost i organiziranost cyber napada u svijetu je u porastu. Na udaru su se našle male i velike organizacije, privatne tvrtke i državne institucije, nuklearna postrojenja, certifikacijske centre, pa čak i sigurnosne tvrtke. Za očekivati je da će sigurnosni incidenti biti sve češći i kod nas.

Jednostavnog rješenja nema, rekao je Ždrnja tijekom jednodnevne konferencije Infigo Security Day, održane u Zagrebu. Potrebno je stalno ulagati u informacijsku sigurnost na različitim razinama.

Tvrtka Infigo je konferenciju organizirala kako bi skrenula pažnju na važnost ispravnog pristupa informacijskoj sigurnosti u tvrtkama i drugim organizacijama.

Ujedno je predstavila svoje rezultate svog dosadašnjeg poslovanja, kao i daljnje planove za širenje na regionalnom tržištu. Tijekom 2010. godine rasla je za više od sto posto, a slične rezultate očekuje i od ove godine.

Generator takvog rasta ponajprije je u sve većoj brizi tvrtki za sigurnost njihovog informacijskog sustava i nužnosti da on bude osiguran na ispravan i dobar način. Dosad su realizirali više od 50 velikih projekata procjene i poboljšanja informacijske sigurnosti u Hrvatskoj i regiji, uglavnom u financijskoj industriji, maloprodaji i distribuciji, informatičkim tvrtkama i u državnim tijelima.

Infigo IS trenutačno ima vlastitu tvrtku u Makedoniji (sa sjedištem u Skopju), u Bosni i Hercegovini prisutan je s tvrtkom Neseco (sa sjedištem u Sarajevu) s kojom je u tijeku postupak vlasničkog povezivanja, dok je u ostalim zemljama regije tvrtka prisutna direktno ili kroz suradnju s lokalnim partnerima koja se pokazala kao dobro rješenje.

Konzultanti za informacijsku sigurnost Infiga IS tako su na raspolaganju i korisnicima iz Slovenije, Srbije, Albanije i Kosova, dok u pojedinim zemljama – poput Austrije – tvrtka djeluje kroz grupaciju ITIC, međunarodno udruženje konzultanata u informatičkoj i telekomunikacijskoj industriji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još