RAT ZA PAMETNE TELEVIZORE

I Samsung će imati Google TV

22.11.2011 u 12:25

Bionic
Reading

Najveći svjetski proizvođač televizora u završnoj je fazi pregovora oko proizvodnje uređaja koji će koristiti Googleov softver

Na Googleovom televizoru moći ćete surfati internetom, provjeravati e-poštu i logirati se na društvene mreže, baš kao što to sad radite na osobnim računalima i pametnim telefonima.

Južnokorejskom tehnološkom divu, koji se još od početka godine priprema za izbacivanje tih uređaja na tržište, to će biti prilika za podebljavanje ponude, naročito u segmentu koji naziva 'pametnim televizori', piše Wall Street Journal. Definira ih kao TV uređaje koji imaju ugrađene procesore nalik računalnim i softversku platformu koja omogućuje razvoj prilagođenih aplikacija.

Nadaju se da će time dobiti priliku za povećanje zarade i spriječiti daljnje erodiranje cijena na tržištu televizora, pogođenom slabom potražnjom zbog svjetske ekonomske krize.

Prema najavama iz Samsunga, neće biti predstavljen tijekom sajma Consumer Electronics Show u Las Vegasu idućeg siječnja. Nije objavljeno zašto, što je pomalo čudno. Tim više što će to navodno učiniti LG Electronics, njihov glavni suparnik, sa svojom inačicom Googleova televizora.

Što se Googlea tiče, pregovori i dogovori s dva najveća svjetska proizvođača televizora pokušaj su zauzimanja što povoljnije pozicije za operativni sustav Android te okršaj s Appleom i drugim konkurentima na tržištu softvera za TV.

Za razliku od mobitela, nitko još nije uspio stvoriti dominantnu softversku platformu za pametne televizore.

Google se lani udružio sa Sonyjem i Logitechom kako bi napravio TV koji će služiti i za pristup internetu i pretraživanje emisija uživo. No, prodaja nije baš išla, što zbog visoke cijene, što zbog kompliciranog korisničkog sučelja.

Samsung ove godine planira prodati 45 milijuna televizora, od čega 12 milijuna pametnih.