VODIČ ZA POČETNIKE

Kako kupiti knjigu na Planetu 9?

21.11.2011 u 11:55

Bionic
Reading

Želite kupiti knjigu online, ali niste to nikad prije učinili? Evo praktičnih uputa kako to učiniti u našoj online knjižari. Vodimo vas korak po korak

Usluga Planet9, ukoliko se još niste s njome upoznali, omogućuje čitanje sadržaja na računalima, uređajima koji rade na operativnom sustavu Android, na IOS-u (iPhone i iPad) te drugim e-čitačima. Korisnici mogu i u T-Centrima kupiti i e-čitač Sagem Binder, s kojim je podatkovni promet za sve koji skidaju knjigu na e-čitač u potpunosti besplatan.

Krenimo s kupovinom knjige. Prvi korak je dolazak do same knjižare. Ukucajte u web preglednik adresu www.planet9.hr (ili, ako vam se ne da, kliknite na naš link). Naći ćete se na prvoj stranici.

Kao što vidite, na raspolaganju vam je pregled do pet novih naslova, kao i uvid u naslove domaćih autora, najčitanije naslove i preporuke (tjedna i općenito). Možete odmah potražiti nešto zanimljivo. No, želite li kupovati, trebat ćete se registrirati.

Potražite u gornjem desnom kutu link 'Pridružite se'. Lako ćete ga naći - obojen je ljubičasto.

Kliknite ga. Otvorit će se ova stranica:

Da biste kreirali korisnički račun, morate unijeti sve tražene podatke. Navedite postojeću e-mail adresu koju koristite. Trebat će vam za aktivaciju.

Nakon što ste sve ispunili, kliknite na 'Stvori moj Planet9 račun'. Na adresu koju ste naveli ubrzo bi trebala stići poruka od Planeta9 s linkom za aktivaciju. Kliknite ga, pa ćete se vratiti na naslovnicu, ovoga puta ulogirani u svoj korisnički račun.

Već na prvoj stranici možete nešto odabrati. Samo kliknite na naslovnicu knjige koju želite pomnije pogledati. Otvorit će se stranica s osnovnim podacima: naslovom, imenom autorice ili autora, cijenom, formatom u kojem ju možete skinuti, podacima o izdavaču te kratkim sadržajem.

Također, možete ju podijeliti s prijateljima na Facebooku i usporediti sa sadržajem srodne knjige.

Ako ne vidite odmah ono što trebate, iskoristite tražilicu. Možete pretraživati po kategoriji i po ključnim riječima, a rezultate slagati po relevantnosti, datumu ili cijeni, što je korisno ako ih se pojavi više odjednom.

Mi smo tražili knjigu 'Crni labud' Nassima Nicholasa Taleba.



Dobit ćete osnovne informacije o knjizi, kao i ponudu poboljšane pretrage, za slučaj da niste iz prve uboli baš ono što trebate. Do dodatnih informacija o knjizi doći ćete ako  kliknete na naslovnicu knjige.

OK, recimo da ste našli traženi naslov. Spremni ste za kupovinu? Kliknite na link 'Kupi'. Knjiga će se automatski naći u vašoj košarici za kupovinu. Prvo na što ćete naići bit će obrazac za osobne podatke.

Tportal

Popunite ga do kraja i kliknite 'Spremi adresu'. Kad to riješite, spremni ste za idući korak - plaćanje.



Na ovoj vas stranici čeka još malo popunjavanja obrazaca. Ovoga puta unosite podatke o vlasniku kartice. Popunite sve redom, pa potom odaberite jednu od tri ponuđene kreditne kartice (American Express, MasterCard, Visa).

Navedite broj kreditne kartice, njen kontrolni broj i datum isteka. Ako ne znate što je kontrolni broj na vašoj kartici, kliknite balončić sa slovom 'i', pa ćete dobiti objašnjenje. Nakon što dovršite, kliknite 'Kupi' i malo pričekajte.

Bit će vam ponuđeno preuzimanje datoteke s ekstenzijom .acsm. U nazivu će sadržavati naslov i ime autora kupljene knjige. Skinite ju.

Da biste mogli čitati knjige na osobnom računalu i uređajima pogonjenim Androidom te Appleovim iPhoneovima i iPadima, trebat ćete skinuti i instalirati e-čitač. Možete ga pronaći i besplatno preuzeti ovdje.

Tportal

Nakon što ga skinete, pokrenite ga. Trebat ćete oko 140 MB slobodnog prostora na disku. Odaberite jezik (engleski ili hrvatski), prihvatite ugovor o licenci, odaberite tko će sve imati pristup aplikaciji (samo vi ili svi korisnici računala) te koje komponente želite instalirati (ponuđeni postav bit će dovoljan većini korisnika) i instalirajte ju.

Kad instalacija završi, pokrenite ju. Dočekat će vas ovo:



Kreirajte svoj Adobe ID i prijavite se. Bit će dovoljno da to učinite jednom - aplikacija će se sama ulogirati svaki idući put. Do svih kupljenih knjiga možete doći klikom na link 'Moje knjige' u gornjem desnom kutu. Tu možete dodati informacije o knjizi, upravljati oznakama koje ste postavili tijekom čitanja, ponovno ju preuzeti ili izbrisati s popisa.

Sve što još trebate napraviti je kliknuti dva puta lijevim dugmetom na mišu na ranije spomenutu datoteku s ekstenzijom .acsm i - to je to. Uživajte u čitanju!

Tportal