DRŽI GAĆE, ITUNES

Što nudi Google Music?

17.11.2011 u 11:06

Bionic
Reading

Na novom online servisu glazbu ćete moći kupovati, uploadati, slušati, dijeliti s prijateljima, ali i - sami prodavati

Google Music je od danas dostupan na tržištu Sjedinjenih Država na online odredištu market.android.com. Tijekom idućih nekoliko dana treba postati dostupan i na Android Marketu, za uređaju pogonjene inačicom Android 2.2 ili višom.
U svibnju je predstavljena beta inačica, koja je omogućavala besplatan upload do 20 tisuća pjesama u Googleov računalni servis u oblaku. Pjesme je bilo moguće puštati bilo kada, bilo gdje, na bilo kojem za to osposobljenom uređaju.

Sada je, kaže ekipa u Mountain Viewu na službenom blogu, to postala šira platforma s dodatnim funkcionalnostima za otkrivanje, kupovinu i dijeljenje glazbe online.

Ideja vodilja bila je da se upravljanje sadržajem maksimalno pojednostavi. Stoga se vaša kompletna glazbena zbirka automatski sinkronizira na svim uređajima koje koristite (PC ili laptop, tablet, mobitel) za reprodukciju, bez obzira jeste li ju kupili ili uploadali.

Google Music će ju uskladiti i pohraniti kao pojedinačne pjesme ili kao popise za puštanje (playliste). Možete odabrati koje glazbenike, albume i popise želite slušati dok niste online.

Što se kupovine tiče, Android Marketu dodan je novi glazbeni dućan, integriran s Google Musicom. Nudi više od 13 milijuna naslova iz kataloga velikih diskografskih kuća poput Universal Musica, Sony Musica i EMI-ja te nezavisnih agencija i izdavača kao što su Merlin, Merge Records, Matador Records, XL Recordings i Naxos. U šemi su i digitalni distributeri nezavisne glazbe, kao što su IODA, INgrooves, The Orchard i Believe Digital.

Moguće je kupiti pojedinačne pjesme ili cijele albume, s računala ili uređaja pogonjenih Androidom. Bit će odmah dodane vašoj kolekciji i dostupne bilo gdje. Ako ste na društvenoj mreži Google+, moći ćete jednom besplatno pustiti kupljenu pjesmu svojim prijateljima i kontaktima.

Pogledajte video:

Za pokretanje servisa Google je osigurao i ponešto ekskluzive, djelomično i besplatne.

Možete tako, primjerice, pronaći nikad objavljeni album uživo Rolling Stonesa 'Brussels Affair' iz 1973. godine, uključujući i besplatan singl 'Dancing with Mr. D'. To je prvi u nizu od šest neobjavljenih albuma uživo koje će tijekom nadolazećih mjeseci biti moguće pronaći samo na Google Musicu.

Za obožavatelje skupine Coldplay, tu je besplatna snimka pet pjesama uživo s nedavnog koncerta u Madridu, kao i remiks pjesme 'Paradise', koji je potpisao DJ Tiësto.

Besplatno je dostupna pjesma 'Why Stop Now' (feat. Chris Brown), prvi singl s novog albuma Busta Rhymesa.

Shakirin EP snimljen uživo u Parizu, kao i njen novi singl 'Je L’Aime a Mourir', također su dostupni besplatno, kao i album uživo koji je Pearl Jam snimio u Torontu. Dave Matthews Band nudi besplatne albume snimljene tijekom dva koncerta, uključujući i novi materijal s 'Live On Lakeside'.

Već spomenuti Tiësto pripremio je novi miks 'What Can We Do?' (feat. Anastacia)', dostupan samo korisnicima Google Musica.

Postoji i kutak namijenjen glazbenicima. Ukoliko ste ishodovali sva potrebna prava, moći ćete koristiti Google Music za distribuciju glazbe te koristiti sučelje tog servisa za stvaranje vlastite stranice, upload autorskih pjesama, postavljanje cijena i izravnu prodaju sadržaja.

Drugim riječima, moći ćete sami prodavati pjesme u dućanu s globalnim dosegom, bez obzira jeste li početnik ili već etablirani glazbenik. Tiësto se, recimo, odlučio tako ponuditi svoj novi singl.

Pogledajte video: