POČETAK KRAJA

Flash odlazi s mobilnih web preglednika

10.11.2011 u 13:33

Bionic
Reading

Apple je pobijedio - multimedijalna platforma koja je dominirala desktop okruženjem neće, čini se, preživjeti ulazak u eru mobilnih uređaja

Adobe je sada službeno potvrdio glasine da razvojni planovi te tvrtke ne uključuju razvoj i podršku toj tehnologiji na pametnim telefonima i tabletima.

Mobilni Flash Player više neće biti prilagođavan za nove preglednike, inačice operativnih sustava i konfiguracije tih uređaja. Umjesto toga, Adobe će se usmjeriti na razvoj aplikacija za pametne telefone i tablete, sadržaja za desktop (u sklopu i izvan preglednika) te više ulagati u HTML5 općenito.

Nastavit će pružati podršku za sadašnje konfiguracije Androida i PlayBooka, što će uključivati sigurnosne nadogradnje i popravke većih bugova.

Takav se ishod nazirao već neko vrijeme, piše Wired, unatoč žestokom verbalnom ratu s pokojnim Steveom Jobsom, čija je tvrtka zadnjih nekoliko godina tvrdoglavo odbijala pripustiti Flash na iPhone i iPad.

Nije, recimo, bilo novih najava vezanih uz tu tehnologiju na ovogodišnjoj konferenciji Adobe Max, a tvrtka je polako popunjavala svoju ponudu alternativama. Priznanje poraza bilo je samo pitanje vremena.

Neki će neuspjeh pripisati eksplozivnom rastu Adobea i preambicioznoj želji da gurne Flash na sve mobilne uređaje. Umjesto da se fokusira na jedan ili bar nekoliko ciljeva, poput prilagodbe superpopularnim Appleovim proizvodima, pokušao je biti Katicom za sve. I prenapregnuo se.

Drugi će ukazati na činjenicu da se nikako nije uspijevao prilagoditi potrebama i zahtjevima novih gospodara tržišta. Flash je, jednostavno, gutao previše dragocjenih resursa i bio nedovoljno pouzdan na mobilnim preglednicima.

Bilo kako bilo, pred Adobeom je novo razdoblje, u kojem će imati prilike pokazati je li naučio išta iz vlastitih grešaka.

Hoće li HTML5 za tu tvrtku biti ono što je bio Flash? Moguće, ali neće biti lako. Velike su to cipele za popuniti. No dat će priliku za novi početak.