TANKO, TANJE, NAJTANJE

Dolaze nam zvučnici tanki kao papir

03.04.2009 u 07:48

Bionic
Reading

Na tanašne zvučnike nailazimo svako malo, no na zvučnik debljine od samo 0,25 milimetara stvarno nismo nikada. Do sada...

Stručnjaci britanskog Sveučilišta Warwick uspješno su izradili tanašne savitljive zvučnike koji mogli donijeti revoluciju u ovom dijelu audio industrije. Jednako tako, za razliku od mnogih novih tehnologija i proizvoda koja bi nam mogle olakšati život, a koje u svom komercijalnom začetku stoje pravo bogatstvo, proizvodnja ovih zvučnika izuzetno je jeftina.

Ipak, kako navodi Steve Couchman izvršni direktor kompanije Warwick Audio Technologies, zvučnici nazvani Flat, Flexible Loudspeaker (FFL) nisu namijenjeni 'kućnoj' uporabi, nego prostorima poput zrakoplovnih terminala, autobusnih i inih kolodvora, a u kojima je ponekad prilično teško razumjeti što službeni spiker govori.

FFL zvučnici izrađeni su od nekoliko slojeva električno provodljivih materijala, a koji kada ih se 'opskrbi' audio signalom, nude jasniji, čišći zvuk. Još jedna od prednosti ovih ultratankih zvučnika je činjenica da su savitljivi pa je njima moguće lako manipulirati, na njih je moguće bilo što otisnuti te ih u konačnici bilo gdje objesiti kao plakat.

Više o zvučnicima FFL pročitajte na službenim stranicama sveučilišta