DO A BARREL ROLL!

Ludi valjak i još pet Googleovih trikova

04.11.2011 u 13:17

Bionic
Reading

Popularna tražilica krije novo iznenađenje za svoje korisnike. Ako još niste, probajte u Google upisati 'do a barrel roll', a mi vam donosimo još pet dobrih štosova iz Googleove radionice

'Do a barrel roll' postao je ovih dana popularna tema na Twitteru i drugdje zahvaljujući novoj psini duhovite ekipe iz Mountain Viewa.

Ukucajte taj izraz u Google i gledajte što se događa. Vratit će se sve u normalu, ne brinite. Isto će se dogoditi ukucate li 'Z or R twice'.

S obzirom da je štos napravljen u HTML5, moguće je da se neće prikazati u svim preglednicima. Firefox i, naravno, Chrome podržavaju ga bez problema.

Oba izraza reference su na 'Star Fox 64', klasičnu Nintendovu igru iz '90-ih godina prošlog stoljeća , u kojoj Peppy, zec-veteran svemirskih letova, više puta kaže kolegi Foxu McCloudu da 'napravi valjak' (što se u igri postizalo pritiskanjem slova 'Z' ili 'R' dva puta).

S vremenom je izraz postao široko rasprostranjeni internet mem.

Valjak je, inače, horizontalni okret zrakoplovom oko vlastite osi za 360 stupnjeva. Korišten je u zračnim okršajima tijekom Prvog svjetskog rata.

Kako piše Mashable, psinu je smislio i izveo Googleov softveraš. Htio je zabaviti korisnike, ali i pokazati što može CSS3, prezentacijski segment modernih preglednika.

Googleu ovo nije prva - a nadamo se ni zadnja - zafrkancija. Dosad ih je bilo na desetke. Izdvojili smo neke od najzabavnijih.

Prijevod sa životinjskog

Kad životinje laju, mjauču, kokodaču ili rokću, što ustvari govore? Aplikacija, namijenjena korisnicima Androida, 'Translate for Animals' može pomoći. Koristeći mobitel, trebaju samo snimiti životinjsko glasanje i prijevod prepustiti 'sofisticiranim softverima za prepoznavanje govora i prijevod'. Da bi sve izgledalo uvjerljivije, napravili su čak i video:

Pacman

Jedan od najboljih doodleova ikad, kojom je Google obilježio 30. rođendan igre koja je mnogima od nas pojela sate i sate života, kao i more sitniša. Možete ju igrati i danas na web odredištu google.com/pacman

Gravitacija

Ukucajte 'Google Gravity' u Google. Kliknite 'Prati me sreća' i gledajte kako svijet pada.

Uvrnuto zbrajanje

Zahvaljujući aplikaciji Google Calculator, tu tražilicu možete koristiti i kao digitron, pretvarač mjera, tečajnicu... No, u sebi krije i neočekivane rezultate. Probajte, recimo, pretraživati 'answer to life the universe and everything' ili 'number of horns on a unicorn'.

Fini neki spam

Kada ste zadnji put zavirili u dio Gmaila u kojem završavaju spam poruke? Pogledajte sad. Obratite pažnju na oglase iznad e-mailova. Naći ćete recept sa spamom kao glavnim sastojkom. Štrudlu sa spamom i povrćem, recimo. Ta je riječ, za one koji ne znaju, prije no što je postala sinonim za neželjene poruke označavala - mesni odrezak.