PUNO VIKE NIZAŠTO

Crv Conficker crv nije napao 1. travnja

02.04.2009 u 11:19

Bionic
Reading

Crv Conficker kojim su zaraženi deseci tisuća Windows računala širom svijeta trebao je promijeniti svoje ponašanje 1. travnja, no ništa se kataklizmično ipak nije dogodilo

Conficker je crv koji može zaraziti računala s instaliranim operativnim sustavom Windows, čiji vlasnici nisu skinuli sigurnosnu nadogradnju koju je Microsoft izdao krajem 2008. godine. Ako se niste zaštitili, crv se širi sam, bez ikakve intervencije korisnika, i stoga u ovom trenutku postoje deseci, ako ne i stotine tisuća zaraženih računala širom svijeta.

Conficker sam po sebi nije jako nametljiv, a najlakše ga je prepoznati po tome što blokira pristup stranicama Microsofta, kao i web stranicama svih većih antivirusnih kompanija. No, crv je programiran tako da 1. travnja promijeni svoje ponašanje te počne aktivnije komunicirati s čak 50.000 internetskih adresa umjesto dosadašnjih 500. Ipak, tvorci crva koji kontroliraju tzv. botnet mrežu zaraženih računala nisu iskoristili tu mogućnost. Stručnjaci tvrde da oni vrlo polako i oprezno grade mrežu zombi računala koju će iskoristiti za svoje namjere kada za to dođe vrijeme, ali ne prije nego što budu sigurni da je tu mrežu gotovo nemoguće zaustaviti. Što će se tada točno dogoditi, nitko ne zna.

U međuvremenu, ako sumnjate da je vaše računalo zaraženo, skinite aplikaciju za brisanje crva sa ove adrese: www.sophos.com/products/free-tools/conficker-removal-tool.html. Uzgred budi rečeno, ako vam spomenuta adresa ne radi, gotovo je sigurno da je vaše računalo zaraženo - u tom slučaju skinite aplikaciju na nezaraženom računalu i presnimite je na svoje računalo.