SVE VIŠE PRETPLATNIKA

New York Times u pozitivi

20.10.2011 u 15:31

Bionic
Reading

New York Times je objavio pozitivne financijske rezultate za prošli kvartal, dobrim dijelom zahvaljujući rastu pretplatnika na digitalno izdanje tih novina

New York Times ostvario je u trećem kvartalu 15,7 milijuna dolara profita, što je popriličan napredak u odnosu na 4,3 milijuna dolara gubitka, koliko je ta tvrtka ostvarila u trećem kvartalu prošle godine.

Times sad ima 324.000 pretplatnika na plaćeno digitalno izdanje, što uključuje e-čitače kao što su Kindle, tablete kao što je iPad i web stranicu nytimes.com. U prošlom kvartalu ta je brojka bila 281.000, a bitno je reći da ta brojka ne uključuje 100.000 korisnika koji su dobili pretplatu kao dio sponzorstva Forda.

I zarada od digitalnih oglasa u novinama je porasla - 6,2 posto na 50,3 milijuna dolara. No zarada od digitalnih oglasa je pala u drugim segmentima grupe, primjerice stranici About.com, pa je tako na razini cijele grupe ostvaren pad od 4,5 posto ili 74,8 milijuna dolara.

New York Times je bio meta žestokih kritika zbog svog paywalla - sustava koji korisniku omogućuje čitanje samo određenog broja članaka, nakon čega je potrebno pretplatiti se na digitalno izdanje časopisa. No čini se da je korištenjem raznih distribucijskih kanala (iPad, web, Kindle) i raznih modela pretplate i taj posrnuli div uspio pronaći dobitnu kombinaciju.