NIJE DUGO POŽIVIO

Buzz odlazi u povijest

16.10.2011 u 20:01

Bionic
Reading

Godinu i pol nakon što je pokrenut, prvi Googleov pokušaj ulaska u svijet društvenih mreža prestat će postojati

Nakon što ga za koji tjedan ugase, nećete moći više objavljivati nove postove. No moći ćete vidjeti dosadašnji sadržaj na Google Profileu i skinuti ga na računalo koristeći alat Takeout.

U sklopu nastojanja da se iz portfelja proizvoda izdvoje manje uspješni, ista sudbina snaći će i Code Search (alat za pronalaženje softvera otvorenog koda na Mreži) te Jaiku (servis za mikroblogiranje nalik Twitteru, koji je Google kupio 2007. godine), piše CNN

Prije nekog vremena također je najavljeno gašenje Google Labsa.

Uklanjanje Buzza pomoći će Googleu da iza sebe ostavi projekt kojim je malo tko bio zadovoljan.

Nakon što je predstavljen tijekom veljače 2010. godine, mnoge je korisnike Gmaila razljutilo to što je Buzz bio početno postavljen tako da prati kontakte kojima je upućeno najviše e-pošte i potom ih objavi nakon što korisnik 'buzza' o nečemu.

Jedna je žena objavila često citiran blog, pun prostota, o tome kako je Buzz otkrio dio njenih aktivnosti na internetu njenom nasilnom bivšem dečku i njegovim prijateljima.

Google je brzo reagirao i popravio stvar, no šteta je bila počinjena. Kritičari su se otvoreno pitali je li kompaniju iz Mountain Viewa briga za privatnost korisnika.

Stigla je i zajednička tužba, kasnije riješena nagodbom kojom se Google, između ostalog, obvezao na godišnje provjere svog odnosa prema privatnosti.

Sve što su naučili na Buzzu, sad koriste za Google+, tvrde u Googleu. Tri mjeseca nakon pokretanja, ta društvena mreža ima 40 milijuna korisnika.