SVE U PAMETNE TELEFONE

Sony Ericsson zaključio treće tromjesečje na nuli

14.10.2011 u 14:45

Bionic
Reading

Proizvođač mobilnih telefona Sony Ericsson izvijestio je u petak da je zbog viših poreza i nižih marži zaključio treće tromjesečje na nuli, najavivši ujedno da će se sljedeće godine u potpunosti preusmjeriti na pametne telefone

Zajednička kompanija švedskog Ericssona i japanskog Sonya objavila je da joj je neto dobit pala sa 49 milijuna eura u lanjskom trećem tromjesečju na nulu u razdoblju od srpnja do kraja rujna. Prihodi su ostali gotovo nepromijenjeni, kliznuvši na 1,59 milijardi eura, s lanjskih 1,6 milijardi.

Dobit prije poreza prepolovljena je zbog niže bruto marže, što su djelomično ublažili manji troškovi poslovanja, navode u poduzeću. Porezne obveze porasle su s 12 milijuna na 17 milijuna eura.

U Sony Ericssonu ističu da pametni telefon Xperia s operativnim sustavom Android sada čini više od 80 posto njihove prodaje. To se očitovalo i u padu broja isporučenih telefona za devet posto, uz istodobni rast prosječne prodajne cijene telefona za osam posto.

'Nastavit ćemo ulagati u tržište pametnih telefona, usmjeravajući cijeli portfelj na pametne telefone tijekom 2012.', kazao je izvršni direktor Bert Nordberg.

Pametni telefoni zauzimaju sve veći udio u ukupnom tržištu mobilnih telefona budući da korisnici pokazuju sve manje zanimanje za jednostavnije uređaje.