JABUKA U OBLAKU

Što trebate znati o iCloudu?

13.10.2011 u 19:32

Bionic
Reading

Appleov mega servis za sigurnosnu pohranu i sinkronizaciju podataka je upogonjen. Evo što nudi i na što treba paziti

Ako je vjerovati Appleu, zahvaljujući iCloudu moći ćete zaboraviti na gnjavažu oko sinkronizacije osobnih računala, mobitela, tableta te drugih uređaja. Ali samo ako ste Appleov vjerni korisnik.

Podrška za servis računalstva u oblaku ugrađena je u najnoviju inačicu operativnog sustava iOS 5, kao i u OS X10.7 Lion i druge aplikacije.

Jednom kad se logirate, iCloud će se pobrinuti za usklađivanje glazbe, videa, fotografija, e-pošte, kalendara, kontakata i drugih važnih podataka u digitalnom obliku između vaših različitih uređaja.

Pristup je radikalno drukčiji od dosadašnjih. Prijenosno ili stolno računalo više nisu središnje mjesto za pohranu podataka, s kojima se usklađuju svi ostali uređaji.

Umjesto toga, podaci su preseljeni u oblak, na Appleove poslužitelje. Osobno računalo time postaje samo jedan od uređaja koje koristite, poput iPhonea ili iPada.

U Appleu tvrde da su se potrudili korištenje iClouda učiniti što jednostavnijim i lakšim. Ipak, neki njegovi dijelovi mogli bi se pokazati zahtjevnima čak i zagriženim fanovima proizvoda tvrtke iz Cupertina.

Automatsko usklađivanje

Osnovna usluga besplatna je za korisnike iOS 5 i OS X Lion. Podržat će je i iTunesi za Windowse, a dio web mogućnosti bit će dostupan svima s modernijim pretraživačima.

Da biste je mogli koristiti, morate imati Appleov ID, isti koji koristite za kupnju glazbe ili aplikacija te registraciju Appleovih uređaja.

Vjerojatno ćete prvo uočiti sinkronizaciju e-pošte, kalendara i kontakata, koja će početi automatski nakon logiranja (ako koristite za njih Appleove servise, naravno).

Kad se prijavite za iCloud, automatski ćete dobiti me.com korisnički račun za e-poštu. To će biti račun koji će servis sam usklađivati.
Ako unesete, primjerice, događanje u kalendar na iPhoneu, ono će se automatski pojaviti na vašem Macu ili iPadu.

Sinkronizacija pokriva također i bilješke, podsjetnike, čak i bookmarke u pretraživačima.

Sad me vidiš, sad me ne vidiš

Nova usluga Find my Friends omogućit će vam da s drugim korisnicima iClouda podijelite podatke o svojoj lokaciji, slično kao što to radi Google Latitude.

Uslugu ćete moći uključivati i isključivati prema potrebi, kao i koristiti je privremeno (recimo, na par sati). Nakon što istekne vrijeme koje ste unijeli, pristup podacima o vašoj lokaciji bit će automatski isključen.

Roditeljima su na raspolaganju posebne opcije za praćenje kretanja djece.

Usklađivanje vrijedi i za medijski sadržaj. Ako kupite novu pjesmu, knjigu, film ili aplikaciju na iTunesu, iCloud će se pobrinuti da postanu odmah dostupni na svim Appleovim uređajima koje koristite.

I ne samo to - pamtit će to što ste kupili.

Ako ste, primjerice, nabavili aplikaciju za iPod Touch i želite je na svom iPadu, bit će dovoljno otvoriti povijest kupnje u iTunesu i preuzeti je.

Kompletna kolekcija u oblaku

iCloud će uskoro ponuditi podršku za iTunes Match, dodatnu uslugu po cijeni od 24,99 dolara (oko 137 kuna) godišnje, pomoću koje ćete moći pohraniti i podijeliti kompletnu kolekciju digitalne glazbe u oblaku.

Aplikacija će pregledati svaku pjesmu u kolekciji i pokušati pronaći odgovarajuću u svom katalogu s više od 20 milijuna naslova. Kad je pronađete, moći ćete je 'streamati'.

Dokumente će također biti moguće sinkronizirati među različitim uređajima.

Aplikacije uključuju Appleove programe za obradu teksta i tablica te izradu prezentacija. Uz pomoć aplikacije iWork, bit će moguć upload bilo kojih dokumenata, pa i Microsoftovih Office ili PDF-ova.

Adut iz rukava je automatski back up.

iCloud će biti moguće namjestiti tako da sam pravi pričuvnu kopiju važnih podataka čim je uređaj bežično spojen na internet i drži je spremnu u oblaku za slučaj da ste svoj iPhone, primjerice, nehotično ispustili u WC.

Na što treba paziti?


Pohranjivanje i razmjena podataka u oblaku nikad nije posve bez rizika, a ni Apple nema besprijekornu povijest online usluga.

Imate li Apple ID? Ako nemate, morat ćete ga napraviti da biste mogli koristiti iCloud. Ako ih imate više, morat ćete odabrati samo jedan. I moći ga koristiti tijekom 90 dana.

Što ako niste Appleov korisnik? Sinkronizacija popularnih servisa za, recimo, e-poštu - poput Gmaila ili Yahooa - bit će u potpunosti prepuštena vama.

Prostor za pohranu također bi mogao biti problematičan. S iCloudom dolazi besplatnih pet gigabajta, u što nisu uračunate fotografije u Photo Streamu, streaming glazbe i glazba u iTunes Matchu.

No ako radite s velikim dokumentima, slikama ili videom, brzo ćete popuniti tih pet gigabajta.

Apple nudi proširenje do 10, 20 i 50 GB za 20, 40 i 100 dolara (110, 220 i 550 kuna) godišnje. Je li to dobro rješenje? Procijenite sami.

Konačno, tu je pitanje sigurnosti i privatnosti. Na raspolaganju će vam biti alati za kontrolu, ali hakerski upadi i napadi postali su dijelom svakidašnjice. Ako pak imate potrebu dijeliti potencijalno osjetljive podatke, dobro razmislite je li iCloud najbolje rješenje.

Pogledajte promotivni video: