KAKO JE MIJENJAO SVIJET

Pet gadgeta po kojima ćemo pamtiti Stevea Jobsa

06.10.2011 u 11:23

Bionic
Reading

Suosnivač Applea iza sebe je ostavio ne samo vrlo uspješnu kompaniju, već i niz inovativnih uređaja koji su promijenili svijet

Evo našeg odabira pet gadgeta po kojima ćemo ga pamtiti.

Apple ][


Osmobitno kućno računalo bilo je jedno od prvih iznimno uspješnih masovno proizvedenih mikroračunala.

Na tržištu se pojavilo 5. lipnja 1977. godine, s početnom cijenom od 1.298 dolara.

Uspjelo se održati sve do studenog 1993. godine, kada je Apple dokinuo proizvodnju modela ][e.

Osmislio ga je mahom Steve Wozniak, iako ni Jobsov doprinos nije bio zanemariv.

Prvi modeli imali su mikroprocesor MOS Technology 6502 radnog takta 1 MHz i 4 kB RAM-a.

Za učitavanje programa i pohranu podataka koristile su se audiokazete te Disk II, vanjski floppy drive promjera pet inča i četvrt.

iMac


iMacovi su u svijet osobnih računala donijeli revoluciju na više razina. Bilo je to jasno već na prvi pogled, čak i laicima.

Umjesto uobičajenog kockastog kućišta, najčešće bež boje, iMacovi su izgledali kao raznobojni, prozirni monitori zaobljenih linija, pomalo nalik na jaje.

Izgledao je toliko radikalno drukčije da su čak i markentigaši u Jabuci skeptično vrtjeli glavama, očekujući propast na tržištu. Bili su u krivu.

iMac se dokazao kao jedan od proizvoda koji je omogućio Appleu da ponovno stane na svoje noge. Još uvijek se proizvodi.

Pojavio se na tržištu 1998. godine. Imao je procesor radnog takta 233 MHz, 32 MB RAM-a i 4 GB prostora za pohranu. Koštao je 1.299 dolara.

Izvorni iMac bio je prvo osobno računalo bez utora za diskete. Umjesto toga, imao je prvi ulaz za USB, što je proizvođačima hardvera omogućavalo da ga prilagode standardima i za x86 i za Macove.

'i' u nazivu imalo je dvostruko značenje: internet i individualno. Bio je poznat po vrlo lakom i jednostavnom spajanju na mrežu.

Zanimljivo je da je Jobs mrzio ime 'iMac'. Htio je koristiti naziv tako grozan da bi vam se smrzla krv u žilama, kako je sam znao reći. O čemu se radi, još uvijek je tajna.

Pogledajte kako je izgledalo predstavljanje prvog iMaca:

iPod


Prijenosni uređaj za pohranu i reprodukciju glazbe i videa također je bio revolucionaran. Kako dizajnom i sučeljem, tako i utjecajem na glazbenu industriju i popularnu kulturu.

Prvi se pojavio 10. studenog 2001. godine. Pod Jobsovim vodstvom, Apple je uočio nišu na tržištu osobnih digitalnih uređaja koju je valjalo popuniti.

Ocijenili su da su tadašnji uređaji ili veliki i nezgrapni ili mali i beskorisni, s nevjerojatno lošim korisničkim sučeljem. Pa su krenuli napraviti nešto svoje.

Razvijen je tijekom manje od godine dana, usprkos tome što je Jobs bio vrlo zahtjevan. Na njegovo inzistiranje, recimo, nastao je prepoznatljivi dizajn u kojem su upravljačke funkcije uređaja objedinjene u sklopu kotačića.

Bili su šareni, lijepo su izgledali, na njih se moglo pohraniti puno mjuze.

I bilo im je teško odoljeti.

Osim zvučnih i videozapisa, na iPodu se mogu vrtjeti i igre, a koristi ga se i u obrazovne svrhe.

Dvije godine nakon tržišne premijere iPoda, predstavljen je iTunes koji će vrlo brzo - nakon što je Jobs uspio nagovoriti teškaše diskografske industrije na prihvaćanje novog poslovnog modela - postati prva globalno uspješna online trgovina glazbe.

Apple je dosad izbacio šest generacija uređaja, prodao na milijune i milijune primjeraka. Trenutno gospodari tržištem prijenosnih playera.

Proriču mu kraj zbog pojave iPada i iPhonea. No, nešto nam govori da se neće baš tako lako predati.

iPhone

Postoje kvalitetniji i napredniji uređaji, ali iPhone je neosporno zaslužan za prvi val masovnog prihvaćanja pametnih telefona.

Jedan je od najuspješnijih uređaja u desetljećima dugoj povijesti Applea.

Od 9. siječnja 2007, kada se po prvi put pojavio na tržištu, do danas je doživio četiri generacije i brojne promjene. Peta bi se trebala pojaviti 14. listopada.

Njegov razvoj Steve Jobs je inicirao 2005. godine, naloživši Appleovim inženjerima da se pozabave istraživanjem zaslona osjetljivih na dodir.

Procjenjuje se da je utrošeno više od 30 mjeseci i 150 milijuna dolara prije no što je dobiven prototip.

Isplatilo se. Apple je do kraja prošle fiskalne godine prodao više od 73 milijuna primjeraka, ugrabivši više od pola ukupne zarade od prodaje mobitela na svijetu.

Apple je njime okrenuo do tada dominantan poslovni model u svijetu pametnih telefona. Imao je uređaj koji je prvenstveno bio prijenosno računalo, pa tek onda telefon, kao i vlastiti mobilni pretraživač.

Aplikacije su, uz dizajn i zaslon osjetljiv na dodir, bile ključ za globalni uspjeh. Bile korisne i praktične ili služile tek za puko ubijanje vremena, svi su ih htjeli imati.

Pojava iPhonea je za tržište aplikacija za mobitele značila početak razdoblja eksplozivnog easta, omogućivši - između ostalog - uspon tvrtki poput finske Rovio Mobile, koja stoji iza ultrapopularne igre Angry Birds.

No, ujedno je pomakao granice očekivanog i podigao standarde vezane uz mnoge aspekte pametnih telefona, poput primjerice kamere, glasovnog upravljanja i slično.

iPad

Od travnja 2010. godine, kada je pušten u prodaju, Appleov tablet je poharao tržište. Lani je u cijelom svijetu prodano više od 14 milijuna primjeraka jedinice. Zajedno s dvojkom, isporučeno je više od 15 milijuna.

Jobs ga je došao osobno predstaviti, iako je u to vrijeme bio na bolovanju, boreći se s opakim rakom gušterače.

Veličinom i težinom na pola puta između pametnog telefona i laptopa, ovaj je uređaj zamišljen prvenstveno kao platforma za konzumiranje audio i vizualnih medija, poput knjiga i časopisa, filmova, glazbe, igara i web sadržaja.

Osim dizajnom, od dotadašnjih uređaja razlikovao se zaslonom osjetljivim na dodir, kao i virtualnom tipkovnicom.