KONAČNO JE STIGAO

Apple predstavio iPhone 4S

04.10.2011 u 18:53

Bionic
Reading

Nakon dosad neviđene količine glasina i spekulacija, pojačane nedavnim odlaskom Stevea Jobsa s čela kompanije i kašnjenjem novog iPhonea koji je obično predstavljan u lipnju, Apple je konačno predstavio novu generaciju tog uređaja

Apple iPhone 4S. Tako se zove novi iPhone, i ime odmah odaje o čemu se zapravo radi: evolucijskoj nadogradnji postojećeg iPhonea 4.

Na početku prezentacije, Appleov novi šef Tim Cook iznio je gomilu statistika: OS X Lion preuzet je 6 milijuna puta, Apple je prodao 300 milijuna iPoda i 16 milijardi pjesama putem iTunesa.

Njega je na pozornici zamijenio direktor iOS-a Scott Forstall, koji je bio nešto konkretniji, predstavivši nekoliko novih aplikacija za Appleovu mobilnu platformu iOS. Među najzanimljivijima su iMessage, sustav koji omogućuje korisnicima iOS uređaja da jedan drugome besplatno šalju poruke, i Cards, aplikacija koja omogućuje slanje fizičkih razglednica (!) putem iOS uređaja.

Gomilu sitnih poboljšanja dobila je i kamera na iPhoneu te web preglednik koji sada podržava tabove, a sve to postat će dostupno 12. listopada.

Što se tiče hardvera, Apple je predstavio novu generaciju iPoda nano te iPoda touch. Najveće promjene su kapacitet i cijene: iPod touch dostupan je u varijanti sa 64 GB memorije za 399 dolara, a iPod nano sa 8 GB memorije košta 129 dolara.

No zvijezda večeri ipak je iPhone 4S!

Unatoč silnim glasinama da će novi iPhone imati veći ili manji zaslon, da će biti tanji ili posve drukčijeg dizajna, Apple je predstavio uređaj koji je vizualno gotovo identičan iPhoneu 4.

Naravno, ispod haube tu je gomila poboljšanja: novi, brži procesor (Appleov A5), podrška za HSDPA, te podrška za GSM i CDMA standarde u jednom uređaju (to nas u Hrvatskoj puno ne dira, obzirom da nijedan operater ne koristi CDMA).

Poboljšana je i kamera, koja sada broji 8 megapiksela, znatno je brža no prije (svega 1.1 sekunda joj treba da snimi prvu fotku), a podržava i detekciju lica.

Još jedna zanimljivost je Siri, inteligentni 'pomoćnik' koji razumije vaša pitanja. Naravno, za takvo što treba dobro govoriti engleski jezik, a i u prošlosti nismo bili oduševljeni aplikacijama koje se aktiviraju govorom, no Apple se kune da će Siri biti bolji od bilo čega što smo dosad vidjeli - vidjet ćemo.

Što se tiče cijena novog iPhonea, one su iste kao i za iPhone 4: verzija sa 16 GB u SAD-u će koštati 199 dolara, ona sa 32 GB 299 dolara,  a najskuplja verzija, sa 64 GB, koštati će 399 dolara. Zanimljivo je da će iPhone 3GS biti dostupan  (barem u SAD-u) besplatno - naravno, uz dvogodišnji ugovor, što ga čini prvim 'besplatnim' iPhoneom u povijesti.

iPhone 4S postat će dostupan vrlo brzo, već 14. listopada u SAD-u, 28 listopada u još 22 zemlje (koje ne uključuju Hrvatsku), a do kraja godine trebao bi postati dostupan u 70ak zemalja, što - vjerujemo - uključuje i nas.