Tehnologija STUDIJA POTVRDILA

Igranje akcijskih igara poboljšava vid

  • Autor: B. R.
  • 30.3.2009 10:48:25
  • 30.3.2009 9:55:31

Prema nekim tvrdnjama, igranje videoigara, pogotovo onih nasilnih, u nekim slučajevima dovodi do masovnih pokolja, otuđenosti među ljudima i sličnih kataklizmičkih scenarija, no s druge strane znanstvenici svako malo pronađu nešto dobro u igranju istih

Najnovija studija koju su proveli stručnjaci Sveučilišta Rochester iz New Yorka razveselit će zaljubljenike u akcijske videoigre. Odrasle osobe koje često igraju ovu vrstu igara mogu značajno poboljšati određene segmente svog vida, poput prepoznavanja različitih nijansi sive boje, a što definitivno poboljšava vid tijekom noćnih vožnji.

'Uobičajeno, poboljšavanje prepoznavanja kontrasta omogućeno je isključivo nošenjem naočala ili laserskom operacijom, no mi smo otkrili da akcijske videoigre 'treniraju' mozak da obrađuju vizualne informacije učinkovitije te da takve promjene ostaju prisutne i nekoliko mjeseci nakon što se osoba ostavi videoigara', izjavila je Daphne Bavelier, jedna od znanstvenica koja je radila na ovoj studiji.

U studiju su bile uključene 22 osobe, podijeljene u dvije grupe – jednu koja je igrala Call of Duty 2 i Unreal Tournament 2004 te drugu koja je igrala The Sims 2, igru koja ne zahtijeva značajniju koordinaciju oko – ruka.

Prema dobivenim rezultatima, osobe koje su tijekom razdoblja od devet tjedana ukupno igrale 50 sati akcijskih igara pokazale su poboljšanje u razlikovanju nijansi sive boje u 43 posto slučajeva te razlikovanje kontrasta u globalu u 58 slučajeva, dok osobe koje su igrale The Sims 2 nisu pokazale nikakav napredak na ovim poljima.

Svoja saznanja znanstvenici su objavili u znanstvenom časopisu Nature Neuroscience.

www.nature.com/neuro
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još