PRIČA VAŠEG ŽIVOTA

Kako napraviti Facebook Timeline?

23.09.2011 u 11:45

Bionic
Reading

Novi izgled profila na najpopularnijoj svjetskoj društvenoj mreži još nije dostupan svima. No to ne znači da ne možete sami zaviriti iza kulisa

Šef Facebooka Mark Zuckerberg najavio je potpunu rekonceptualizaciju profila na popularnoj društvenoj mreži. Tu bi promjenu trebao donijeti Timeline, piše Techspot.

Novi izgled naslovnice više nema jedinstven stupac s postovima. Umjesto toga, vidjet ćete vremenski slijed događaja iz života, koji će sadržati fotografije i druge novosti, od sadašnjeg vremena pa unazad, sve do trenutka kada ste se prvi put logirali na Facebook.

Tko god će to gledati, moći će kliknuti na bilo koju godinu i dobiti pregled onog što se tada događalo.

Facebook automatski bira najvažnije obavijesti i označava ih plavom točkicom, a sive predstavljaju skrivene obavijesti, koje možda i nisu tako važne.

Timeline možete organizirati kako god vam se svidi - recimo, uklanjati obavijesti ili označavati one koje smatrate važnima.

Javnosti će postati dostupan postupno u idućih nekoliko tjedana. No već se sad možete poigrati s novim izgledom. Evo kako to možete učiniti:

1) Posjetite stranicu Facebook Developer i odobrite pristup svom korisničkom računu.

2) Kliknite na dugme 'Create New App' u gornjem desnom kutu. Kad se pojavi prozor 'New App', dajte svojoj aplikaciji ime i naziv prostora. Bilo koje ime će poslužiti.

Prihvatite politiku privatnosti platforme i kliknite 'Continue'. Trebat ćete potvrditi da se doista koristite svojim korisničkim računom na Facebooku, pa neka vam pri ruci bude kreditna kartica ili mobitel (tražit će broj).

3) Nakon što uz pomoć aplikacije CAPTCHA potvrdite da niste stroj, doći ćete na stranicu postavki svoje nove aplikacije. Ne dogodi li se to automatski, kliknite na dugme 'Edit App' u gornjem desnom kutu.

Potom kliknite na link Open Graph u lijevom navigacijskom stupcu i odredite akciju za novu aplikaciju u za to predviđenom prostoru na desnoj strani.

Možete upisati što god želite. Ja sam upisao 'view' u prvo polje i 'photos' u drugo.

Kliknite 'Get Started'.

I to je to. Možda će se pojaviti obavijest o grešci, no ignorirajte je.

Idite na svoju početnu stranicu na Facebooku. Nakon nekoliko minuta trebala bi vas dočekati pozivnica za novi Facebook Timeline Beta.

Prihvatite je. Kad uđete, možete birati između kratkog vođenog pregleda po novom dizajnu ili uređivanja profila. Jednom kad završite, možete ga objaviti.

Timeline ne radi sa 'starim' Facebookom, stoga ga većina vaših prijatelja isprva neće vidjeti. Trebao bi postati dostupan svima u idućih nekoliko tjedana.

Pogledajte i video: