PROMJENE, PROMJENE

Facebook sve više liči na Google+

21.09.2011 u 10:44

Bionic
Reading

Kao što ste vjerojatno već primijetili, promijenjen je 'News Feed', dodan je ticker s obavijestima u stvarnom vremenu, fotografije su veće, a tu su i 'Liste'

U Facebooku neće čekati f8, konferenciju namijenjenu razvojnim programerima, kako bi objavili novosti, piše USA Today

Kao što su mnogi među vama vjerojatno već primijetili, promijenjen je 'News Feed', u koji su dodane 'Najvažnije vijesti'. S desne strane dodan je s obavijestima u stvarnom vremenu nalik na Twitter. Fotografije su veće, a tu su i 'Liste'.

Umjesto kronološkim redom, kao dosad, 'News Feed' prvo izbacuje 'Najvažnije vijesti', u koje sadržaj ulazi temeljem toga tko ga je objavio te o kakvoj se vijesti radi.

Kako se točno procjenjuje što je važno i relevantno, nije baš jasno.

Osim po smještaju, odabrane vijesti prepoznat ćete po plavoj oznaci u gornjem lijevom kutu. Trebale bi funkcionirati poput novina, koje na naslovnici objavljuju ono što je najvažnije.

Usto, lakše je sakriti novosti koje nisu važne ili zanimljive.

Ticker omogućuje pregled promjena u korisničkim profilima kontakata u realnom vremenu. Može se kliknuti na njega i potom komentirati ili pratiti raspravu.

'Liste' su Facebookova inačica 'Krugova' koje nudi Google+ - objave prijatelja grupirane su radi bolje preglednosti.

Novi izgled i funkcionalnosti trebali bi biti dostupni za svih 750 milijuna korisnika za oko tjedan dana.

Poboljšanja su novi potez u borbi sa servisom Google+ za milijune potrošača i oglašivačkih dolara. Facebook je već najavio kako će u svoju ponudu uklopiti glazbu i video iduće generacije.

Financijski gledano, to je velika igra. Tvrtka eMarketer očekuje da će Facebook ubrati 4,27 milijardi dolara prihoda tijekom ove godine, više nego udvostručiti lanjski prihod od dvije milijarde dolara.

Stoga ne čudi što okršaj s Googleom počinje nalikovati na hladnoratovsku utrku u naoružanju.

Google+ već je predstavio niz novih mogućnosti za korisnike - poboljšanu pretragu, Hangout video chat za korisnike pametnih telefona i tableta, novu opciju On Air (Hangout chatove može gledati tko hoće) i druge.

Što je sve novo na Facebooku? Pogledajte video: