NOVI SMJER

Microsoft predstavio Windows 8

14.09.2011 u 09:37

Bionic
Reading

Microsoft je na svojoj konferenciji Build u Anaheimu u Kaliforniji predstavio novu verziju operativnog sustava za PC-je i tablete, Windows 8

Finalna verzija Windowsa 8 neće na tržište barem još nekoliko mjeseci, no ono što je Microsoft pokazao, kao i činjenica da je verzija  već dostupna za preuzimanje, pokazuje da u Redmondu nisu gubili vrijeme.

Kao prvo, novi Windowsi ponajviše su različiti od prethodnika po tome što su namijenjeni široj paleti uređaja - stolnim računalima, prijenosnim računalima i tabletima. Istini za volju, Microsoft je godinama gurao svoju varijantu tableta i pripadajućih Windowsa, ali ona jednostavno nije pustila korijena te je bilo vrijeme za temeljit redizajn.

U praksi to znači da su Windowsi 8 dizajnirani tako da rade na zaslonima osjetljivim na dodir, bez tipkovnice. Također, da bi bio optimiziran za tablete, Windows 8 će raditi na puno slabijim procesorima od onih koje viđamo u stolnim računalima.

Naravno, uz to je vezan puno brži rad; u Microsoftu tvrde da će u određenim situacijama za podizanje sustava trebati svega osam sekundi, a i sve ostalo bi na novim Windowsima trebalo letjeti. Ostat ćemo malo skeptični dok ne vidimo gotov proizvod, ali to je definitivno dobar smjer i pokazatelj da je Microsoft naučio lekciju iz promašaja s glomaznom i sporom Vistom.

Što se tiče aplikacija, njih ćete nabavljati kroz Windows App Store, slično kao što kupujete aplikacije na pametnim telefonima ili na Macu. To je sad već provjerena metoda distribucije aplikacija i zasigurno će olakšati život mnogim korisnicima, ali i developerima.

Naravno, ispod haube tu su još stotine sitnih ili manje sitnih promjena, poput ugrađenog antivirusnog softvera u sve verzije Windowsa 8 ili pametnog task managera koji suspendira minimizirane aplikacije. Detaljniji pregled očekujte uskoro, a ukoliko želite isprobati nove Windowse (činite to na vlastitu odgovornost), 'developer preview' verziju možete preuzeti ovdje.