OTKAZ IZ VEDRA NEBA

Yahoo iznenada ostao bez šefice

07.09.2011 u 09:42

Bionic
Reading

Upravni odbor otpustio je izvršnu direktoricu Carol Bartz, nezadovoljan što nekadašnja perjanica web poduzetništva ne uspijeva pronaći formulu za bolje poslovanje

Njezino će mjesto, dok se ne pronađe odgovarajuća zamjena, privremeno zauzeti prvi financijaš tvrtke Tim Morse.

Yahoo je, navodno, i na prodaju, nađe li se kupac spreman ponuditi pravu cijenu, a nije isključena ni mogućnost strateškog partnerstva. Sada je u vlasništvu korporacije News.

62-godišnjoj menadžerici otkaz je uručen telefonski. Nije ga očekivala, rekla je za Wall Street Journal neimenovana, navodno dobro upućena osoba.

U kratkom pismu upućenom zaposlenicima rekla je da joj je jako žao zato što ju je predsjednik nadzornog odbora otpustio telefonski te poželjela uspjeh u daljnjem radu.

Potez je došao naglo, u trenutku kad se pred kompanijom nalaze veliki konkurentski i strateški izazovi.

Ipak, ulagači su reagirali povoljno - Yahooova dionica skočila je za više od šest posto nakon što je vijest objavljena.

U zadnja dva tjedna obavljena je analiza tvrtkine imovine i poslovanja, a zaključak je bio da stvari ne idu onako dobro kako bi trebale.

Procjena je napravljena skoro pa godinu dana nakon što je nadzorni odbor raspravljao o sve lošijem poslovanju. Članovi nadzornog odbora su na kraju shvatili da će jedino promjena na vrhu tvrtke donijeti zaokret.

Tvrtka bi se zasad trebala usmjeriti na organski rast, a očekuje se da će nastaviti sudjelovati u nadmetanju za videosite Hulu.

Nagli odlazak direktorice čiji je ugovor trebao trajati još dulje od godinu dana dobar je pokazatelj toga koliko se internetska industrija preustrojila te da je tvrtkama iz prve generacije web poduzetnika teško othrvati se navali konkurencije.

Nekad prvu tražilicu svijeta pomeli su u svakom pogledu najprije Google, a potom Facebook. To se, naravno, odrazilo na tržišni udio, prihode i cijenu dionica. Potezi koje je Bartzova povukla, poput sklapanja desetogodišnjeg partnerstva s Microsoftom, nisu dali rezultata.

Ipak, ostavila je traga. Temeljito je reorganizirala kompaniju koja je lani ostvarila milijardu dolara profita, no čelne pozicije ju je stajalo, čini se, loše poslovanje s prodajom oglasa na američkom tržištu te neuspjeh pri uvođenju inovativnih web usluga. Uz to, podcijenila je rastuću prijetnju koju predstavlja Facebook.

Inače, Carole Bartz je majka troje djece koja je pobijedila rak. Prije Yahooa, vodila je Sun Microsystems i softversku tvrtku Autodesk.