IZVJEŠTAJ HAKOM-a

Broj priključaka širokopojasnom internetu u porastu

05.09.2011 u 11:53

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu elektroničkih komunikacija u drugom se ovogodišnjem tromjesečju nastavio pozitivan trend iz prvog tromjesečja i to u gotovo svim tržišnim segmentima, posebno u broju priključaka širokopojasnog pristupa internetu, a isto se očekuje i u razdobljima koja slijede, izvijestili su danas iz Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)

Temeljem svojih podataka za drugo tromjesečje ove godine, iz HAKOM-a ističu da su novi operatori nepokretnih komunikacijskih mreža, koji koriste infrastrukturu HT-a, kao i sam HT ostvarili poraste broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu. Ukupni broj tih priključaka putem nepokretne mreže porastao za 1 posto u odnosu na prvo tromjesečje ove godine.

I u pokretnim je mrežama u drugom tromjesečju ove godine porastao broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu i to za 14 posto u odnosu na proteklo tromjesečje, čime je, kako navode iz HAKOM-a, ukupan broj tih priključaka dosegao gustoću veću od 8 posto u odnosu na broj stanovnika. Dodaju da se po tom rezultatu Hrvatska nalazi iznad prosjeka EU-a.

Ističući da je na tržištu pokretnih komunikacija na kraju drugog tromjesečja ove godine bilo 5,24 milijuna korisnika, iz HAKOM-a napominju da je pritom korisnika telefonskih usluga u pokretnoj mreži bilo manje nego u istom tromjesečju prošle godine zbog promjene načina prikupljanja podataka od strane HAKOM-a i drugačijeg prikazivanja broja aktivnih korisnika ove godine. No, ukupan broj korisnika pokretnih komunikacija u drugom je tromjesečju ipak očekivano veći, za približno 1 posto.

Povećanje djelotvornog tržišnog natjecanja na tržištima pokretnih i nepokretnih komunikacija među ostalim se ogleda i u porastu broja prenesenih brojeva kojih je na kraju drugog tromjesečja 2011. godine u pokretnim mrežama bilo 245.980, odnosno nešto više od 12 posto nego na kraju prvog tromjesečja. U nepokretnim mrežama je preneseno 549.397 brojeva, što iznosi gotovo osam posto više u odnosu na proteklo tromjesečje, navodi se u priopćenju HAKOM-a.

Temeljem službenih podataka o stanju tržišta elektroničkih komunikacija na kraju drugog tromjesečja 2011. godine može se zaključiti da tržište elektroničkih komunikacija bilježi stalni porast vrijednosti i broja korisnika te se isto očekuje i u razdobljima koja slijede. Tomu će svakako pridonijeti i regulatorne mjere koje HAKOM kontinuirano provodi u interesu operatora i korisnika, zaključuje se u današnjem priopćenju iz te agencije.