Tehnologija IFA BERLIN

Samsung ponovo izmislio dlanovnike

U Berlinu se ovih dana održava najveći europski sajam potrošačke elektronike IFA. Čak 1.441 izlagač najavljuje novu sezonu predstavljajući atraktivne uređaje u rasponu od 3D televizora do elektronike za kućanstvo

Upravo u sektoru uređaja za kućanstvo IFA vidi priliku za širenje, pa je tako istaknuto kako su pametni uređaji za kuhinju i kupaonicu u posljednjih devet mjeseci, otkad je uvedena štedljiva kategorija A+++ zauzeli deset posto tržišta.

Ipak, najveća pažnja posjetitelja i akreditiranih novinara usmjerena je prema novim hit uređajima potrošačke elektronike. Tako je Samsung predstavio Galaxy Note, uređaj koji veličinom zauzima mjesto između pametnog telefona i tableta, a koristi se sa stylusom. Posrijedi je, zapravo, obnovljeni dlanovnik koji je već dobio ime phonblet. Ima zaslon Super AMOLED, kao i novi Samsungov tablet Galaxy Tab 7.7.

Samsung

Sedmoinčni tablet trebao bi u Hrvatsku stići za vrijeme božićnih blagdana, kao i Galaxy Note te novi pametni telefon – Wave 3 koji koristi novi operativni sustav bada 2.0. Prije toga, na hrvatsko tržište stižu tri tipa novih prijenosnika od kojih je na IFA-i predstavljen novi uređaj Serije 7. Samsung je predstavio i dva nova zanimljiva digitalna fotoaparata. MultiView MV800 koristi cijelu zadnju stranu za zakretanje, što znači da se zaslon može koristiti iz nekoliko uglova. Drugi SLR uređaj NX200 ima 20 megapiksela i predstavlja Samsungovu perjanicu u kategoriji 'digital imaging'.

Samsung je, kao i Philips, predstavio i novu kategoriju Smart TV-ja, odnosno televizora s aplikacijama povezanoga na internet. No zanimljiva je najava kako će Philips ujediniti snage s LG-jem kako bi mogao parirati Samsungu koji je već zauzeo dobar dio tržišta u toj kategoriji i vodeći je u Europi. Philips je, uz to, predstavio i model Econova koji štedi čak 60 posto energije u odnosu na konvencionalne televizore. Philips je predstavio i novu seriju sidrišta Fidelio, prilagođenu Androidima, što znači da je s pomoću odgovarajućih aplikacija moguće jednostavno putem telefona upravljati sidrištem i pripadajućim zvučnikom.


LG

Inače, na IFA-i su tableti u prvom planu, mnogi proizvođači predstavili su nove uređaje, a rečeno je kako je u prvom kvartalu ove godine isporučeno 7,2 milijuna ovih uređaja širom svijeta. Od novih uređaja jedan od najzanimljivijih je Lenovo IdeaPad K1, prvi tablet toga proizvođača na Androidu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još